Следвайте ни

На този ден: 91 г. от рождението на Серафим Северняк

viber icon

На 10 юли 1930 г. се ражда големият български писател и публицист Серафим Северняк, с рождено име Серафим Серафимов. Родителите му били учители и се очаквало синът да продължи традицията. Но той решил друго - още като студент по българска филология в Софийския държавен университет започва да пише, става кореспондент на вестника на писателския съюз „Литературен фронт“, след това е редактор в сп. „Пламък“, главен редактор на редакция „ЛИК“ в БНТ и на сп. „Отечество“, драматург на Държавен музикален театър „Стефан Македонски“ и на Сатиричния театър.

От 1952-ра до смъртта си през 1988-а е издал повече от 30 книги с проза и публицистика, сред които са художествените пътеписи от 1969-а „Между розата и лъва“, повестта „Охридска балада“ (1971), сборникът с есета „По острието на бръснача“ и с разкази „Ветрило“ (посмъртно, 1990), документални книги за Чудомир (1983) и Левски (1987).

Северняк умира на 24 май 1988 г., докато е в командировка в кубинската столица Хавана. Една от легендите е, че е убит. Той се осмелява да посочва истини, известни на мнозина, но благоразумно премълчавани от всички. Поради това неговата публицистика, а и прозата му срещат съпротива или благоразумно мълчание.

Официалната версия за смъртта му е цирозата, от която боледува отдавна, вследствие на прекаран хепатит.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?