Следвайте ни

На този ден: 791 години от битката при Клокотница

viber icon

Битката при Клокотница е една от най-важните в историята на Второто българско царство. Цар Иван Асен ІІ триумфира край хасковското село Клокотница и разбива многобройната войска на епирския деспот Теодор Комнин, тръгнал да граби българска земя въпреки сключения мирен договор. Чужденецът бил толкова сигурен в победата си, че взел в похода цялото си семейство и куп придворни. 

В ранните часове на 9 март 1230 година двете враждуващи армии се срещнали край река Клокотница. За да окрили по-малобройната си войска от българи и кумани, Иван Асен ІІ заповядал пергаментът с нарушения мирен договор да бъде набучен на копие.

В последвалата битка българският цар проявил хитрост и отлична военна тактика и обърнал в бягство ромеите и рицарите наемници. Самият Теодор Комнин паднал в плен заедно със синовете и дъщерите си.

Победителят заповядал височайшите пленници да бъдат откарани в столицата, а заловените обикновени войници да бъдат нахранени и пуснати по домовете им. Заради нечуваното си благородство и човечност цар Иван Асен ІІ бил почитан и обичан “и не само от българите, но и от ромеите, и от другите народи”, пише византийският хронист Георги Акрополит.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?