Следвайте ни

На този ден: 135 години от българската победа при Белоградчик

viber icon

На 6 ноември 1885 г. край Белоградчик става сражение от Сръбско-българската война. То завършва с поражение за сърбите. Белоградчишката крепост контролира още от османско време изходите на старопланинските проходи между долината на Тимок и Видин. Това обстоятелство я прави важна в плановете на сръбското командване за изолиране на основната цел - столицата София, от Дунавска България. Към Белоградчик е насочено дясното крило на Тимошката армия - 14-и пехотен полк II призив.

Ден след избухването на войната, на 3 ноември, 14-и полк прекосява границата и се насочва към Белоградчик от две страни. Главната колона влиза в по-сериозен досег с българите на следващия ден, след като заема Салаш и изкачва рида Ведерник. В подкрепа на малобройния белоградчишки гарнизон командващият войските в Северозападна България капитан Атанас Узунов изпраща три чети плевенски, варненски и русенски доброволци начело с поручик Панайот Дворянов.

В защита на Белоградчик остават 700 души без артилерия. С тези сили на 6 ноември Дворянов посреща противника на западните подстъпи на Белоградчик и ги обръща в бягство. До тази развръзка се стига, след като малка част от българите нападат от засада сръбската колона. Преследвани повече от 2 километра, сърбите дават близо 50 убити и стотици пленници. На следващия ден кап. Дворянов прогонва, този път без бой, и втората сръбска колона, наближила Белоградчик от юг през прохода Свети Никола.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Вечна слава, герои!

Вечна слава, герои!

06.11.2020 | 08:08

Поклон

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?