Следвайте ни

На тази дата Стефан Софиянски поема държавата

Служебният кабинет овладява хиперинфлацията и стабилизира икономиката

На 12 февруари 1997 г. президентът на България Петър Стоянов подписва заповедта за назначаването на служебно правителство с министър-председател кмета на София Стефан Софиянски. Мандатът му е до 27 май 1997 г.

 

Тримесечният период на работа на това правителство е в един от най-трудните за България моменти. Инфлацията надхвърля 200%, страната е изпаднала в дълбока социална, политическа, икономическа и финансова криза. В началото на 1997 г. големите градове са обхванати от масови демонстрации и протести, блокирани са улици и пътища, а в страната цари пълен хаос. Хиперинфлацията е неудържима - ако в началото на годината един щатски долар се е обменял за 500 лева, то само месец след това цената му стига 3000 за долар. Стопяват се спестяванията на българите, оцелели от фалиралите банки.

 

Ситуацията в България е опасна, под силен натиск правителството на Жан Виденов подава оставка. На 10 януари 1997 г. президентът Желю Желев отказва да даде повторно мандат на БСП за съставяне на ново правителство. Желев е в края на президентския си мандат, който изтича на 21 януари. На 4 февруари 1997 г. БСП преценява, че е невъзможно и опасно да поеме управлението на страната и покойният Николай Добрев връща на президента мандата за съставяне на правителство.

 

С посредничеството на новоизбрания президент Петър Стоянов политическите сили подписват споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г. На 12 февруари 1997 г. Стоянов назначава служебно правителство, оглавявано от кмета на София Стефан Софиянски. Президентът разпуска 37-то Народно събрание и обявява предсрочни парламентарни избори на 19 април 1997 г.  

 

Служебният кабинет овладява огромната хиперинфлация, справя се с вихрещата се в момента спекула, ​успокоява политическата обстановка в страната, взема решение за въвеждане на валутен борд като стабилизираща икономическа мярка, както и взима решение за членство на България в НАТО.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?