Следвайте ни

На стотния ден 16 милиарда разклатиха кабинета

Патриотите и АБВ не подкрепят новия заем, Борисов плаши с оставка

viber icon

Малко след като навърши 100 дни, управляващата коалиция се разцепи. АБВ и ПФ вчера категорично заявиха, че няма да подкрепят ратификацията на договора с 4 банките за външния заем от 16 млрд. лв. Част от депутатите на Реформаторския блок са склонни да дадат рамо на ГЕРБ. Въпреки разгорещените дебати в пленарна зала, до гласуване не се стигна. Това най-вероятно ще се случи в следващите дни. По-рано премиерът Бойко Борисов  загатна за оставка на правителството, ако парламентът не одобри поемането на нов държавен дълг.

За дебатите по заема в Народното събрание пристигна министърът на финансите Владислав Горанов, който се срещна с парламентарните групи на Реформаторския блок, АБВ, ПФ. Той така и не успя да убеди коалиционните партньори да подкрепят заема, някои от тях дори коментираха, че тази среща е закъсняла, а комуникацията между финансовото министерство и НС се е загубила.

 "Да видим, ако не приемат дълга - 6 милиарда до края на годината, ако някой ми покаже откъде да ги вземем, понеже аз не знам, ще предоставим на други тази възможност, и то още днес", коментира Бойко Борисов преди редовното заседание на Министерски съвет. Това породи коментари, че той заплашва с оставка.

Финансовият министър проведе близо едночасов разговор с лидера на АБВ Георги Първанов, който след това съобщи, че 11-те депутати от партията му няма да подкрепят ратификацията. „В продължение на 100 дни дебатираме програмна декларация, обсъждаме програма за управление, бюджет на страната. Нито веднъж не стана дума за заем. Не смятам, че това е отношение между партньори в управлението. За мен най-доброто решение бе да се направи нов договор след сериозен публичен дебат и залагане на нови параметри", заяви Първанов. Лидерът на АБВ беше категоричен, че ничия оставка не може да го уплаши: „Аз не мога да бъда уплашен с оставката на когото и да било, макар и на премиера. Не искам да се взимат решения под натиск".

 Патриотичният фронт също няма да гласува за идеята на правителството, стана ясно от коментара на Красимир Каракачанов в кулоарите на парламента. „Нашето мнение е, че по един подобен важен въпрос нещата не могат да се решават ей така, от днес за утре", каза Каракачанов. Той подчерта, че обществото трябва да знае за какво става дума, за да няма спекулации и съмнения.

Дългът планиран в бюджета

Според справка на финансовото министерство от общо 16 млрд. лв. нови външни задължения 6.9 млрд. лв. са планирани за тази година. Те на практика вече са одобрени от парламента с гласуването на бюджета за 2015 г. Средствата за тази и за следващите две години са предназначени за покриване на падежиращи емисии, както и за финансиране на бюджетния дефицит. Конкретният размер на новите външни задължения за всяка година ще се определя със закона за бюджета. Договорът с банките "Ейч Ес Би Си", "Ситибанк", "Уникредит" и "Сосиете Женерал" е подписан на 6 февруари, но трябва да бъде ратифициран и от парламента. Предложението на правителството е те да посредничат при бъдещите емисии облигации на международните пазари.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?