Следвайте ни

На първо четене Ресорната комисия подкрепи бюджет 2021 г.

viber icon

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси одобриха на първо четене проектозакона за държавния бюджет за 2021 г.

„Бюджетът за 2021 г. беше разработен в безпрецедентни условия, при които огромен брой държави се бориха с всички сили и средства за ограничаване разпространението на пандемията от COVID-19 и последвалия спад на икономическата активност и заетост. Бюджетът за 2021 г. е продължение на провежданата последователна и балансирана фискална политика в последните години в условията на макроикономическа стабилност, продължение на следваните от правителството политики и приоритети. Адекватен е и на разразилата се пандемия и по нищо не се различава като концепция от бюджетните решения на останалите държави членки на ЕС“, заяви пред депутатите финансовият министър Кирил Ананиев.

От страна на опозицията се чуха и критики. Депутатът от БСП Румен Гечев обвини управляващите, че проектобюджетът е предизборен и е насочен към осигуряване на гласове за предстоящите догодина избори, а не за постигане на финансова стабилност на страната.

В преходните и заключителните разпоредби се прави актуализация на бюджета за настоящата година. Освен средства за някои важни инфраструктурни проекти, с нея ще бъдат отделени и 50 млн. лева на ЦИК за започване на подготовка за машинното гласуване, съгласно последните промени в Изборния кодекс. Останалата част от парите ще бъдат отпуснати догодина.

В планирането на държавните средства за 2021 г. е предвидено още - минималната пенсия за стаж и възраст да достигне 300 лева, а максималната ще е около 1400 лв. Осъвременяване ще има и на останалите пенсии след средата на годината. Максималният осигурителен доход ще се запази 3 000 лева.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?