71
Следвайте ни

НА ЖИВО Важни стъпки преди въвеждане на еврото поискаха от партията на Слави Трифонов

viber icon

В коалиционното споразумение да се запише, че една година преди приемане на еврото в България да има разяснителна кампания. Тя трябва да е съобразена с възрастовите особености на хората, а не да е една за всички. Това предложи топ финансистът на ИТН Любомир Каримански  на днешните преговори за кабинет на тема "финанси".

Каримански оглавяваше Комисията по бюджет и финанси в последното народно събрание.

ИТН иска още в коалиционното споразумение да се запише, че курсът, по който ще стане приемането на еврото, ще е в съотношението, при което в момента левът е фиксиран за него. Целта е да не се допуска възможност да се обсъждат изобщо други нива, подчерта финансистът.

Партията настоява през бюджета да не се разпределят повече от 40% от БВП - както е записано и в Закона за публичните финанси. А също така - излишъците в бюджетите да се разпределят не с решения на правителството, каквато практика бе наложена от кабинетите на Бойко Борисов, а с решение на Народното събрание.

Партията на Слави Трифонов предлага семейно подоходно облагане, което включва и помощи спрямо броя деца. ИТН иска необлагаем минимум на доходите, който да е процент от средната заплата.

Обвързване на максималния осигурителен със средната работна заплата, а не да се определя административно, гласи друго предложение на ИТН. В Европа това обичайно е 1-2 пъти над размера на средната заплата.

Експертите на партията на Слави предлагат прагът на задължителна регистрация по ДДС да се повишава на стъпки до достигането на максималния размер, предвиден в директива на Брюксел от 165 хил. лв.

ИНТ също подкрепя идеята ставката на ДДС за някои основни храни да се намали, но за кои точно стоки трябва отделен разговор. В момента в малката потребителска кошница има 140 продукта. Според партията това ще доведе и до изсветляване на бизнеса и ще компенсира намалените приходи от ДДС в този сектор.

Отпадне на данък "уикенд" и на налога върху лихвите по депозитите, иска още ИТН. За разлика от БСП, които искат увеличение на дефицита, финансовите експерти на Трифонов са категорични, че бюджетът трябва постепенно да се балансира и затова партията предлага бюджетният дефицит за 2022 г. да е максимум 3-3.5%, а в рамките на мандата на следващото правителство да се сведе до 1.5%.

Деляна Иванова от ИТН обяви и че е важно да се подобри работата на НАП като не само се подобрява събираемостта на данъците, но и да се ускори срокът на проверките и да се уеднакви практиката на проверяване.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

27.11.2021 | 16:04

ОЧАКВАЙТЕ НЕОЧАКВАНОТО--ПО-ВСЯКА ВЕРОЯТНОСТ ЩЕ СЪОБЩАТ БЛАГАТА ВЕСТ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕВРОТО В 23:55 КАТО ИЗВЪНРЕДНА НОВИНА ЗА ДА НЕМОЖЕТЕ ДА РЕАГИРАТЕ--СЪОБЩЕНИЕТО ЩЕ ГЛАСИ НА КЪСНО ЗАСЕДАНИЕ В БРЮКСЕЛ БЕ ПРИЕТО РЕШЕНИЕ ОТ УТРЕ В БЪЛГАРИЯ КАТО РАЗПЛАЩАТЕЛНА ЕДИНИЦА ВЛИЗА ЕВРОТО--ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ НА ЛЕВОВЕ ЩЕ МОАТ ДА ОБМЕНЯТ СВОИТЕ ЛЕВОВЕ НА ЕВРО ВЪВ ВСИЧКИ БАНКИ И ЧЕНЧ БЮРА НА КУРС------ 3.90-----ЛЕВА ЗА ЕДНО ЕВРО---ДО ЕДИН МЕСЕЦ ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ ПАЗАРУВА В МАГАЗИНИТЕ И В ДВЕТЕ ВАЛУТИ ПО СЪОТВЕТНИЯ КУРС 3.90 ЛЕВА ЗА 1 ЕВРО

Отговори
4 1
Олекна ни

Олекна ни

27.11.2021 | 13:06

Всичко Мара втасала, та за Еврото се сетили и бързат като пърльоци ! И кой ? Ами да от т.н. "партия" "и тъй нататък".... Наистна много "навременно" обаждане. Личи, че е чалгар.

Отговори
10 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?