Следвайте ни

Социалният министър: 10 000 с нова работа от началото на кризата ВИДЕО

viber icon

Общо 9830 души са си намерили работа от началото на извънредното положение до момента. Това съобщи социалният министър Деница Сачева на брифинг, който тече и в момента. Секторите, в които се намира работа, са хранителните вериги, онлайн търговията, доставките, социалните дейности и рециклирането на отпадъци.

За последните 20 работни дни бюрата по труда в страната са обработили над 133 000 заявления.

Всички срокове за ТЕЛК и НЕЛК се удължават автоматично до изтичане на извънредното положение и правата на хората се запазват, каза още Сачева. Средно на ден в бюрата по труда се обслужват около 4000 души. За да няма струпване на хора, вътрешният министър Младен Маринов е обещал пред Сачева във всички областни градове да бъдат изпратени полицаи, които да помогнат за реда по време на опашките.

Открихме допълнителни офиси, за да могат да се обслужват максимално бързо хората в бюрата по труда. Натоварването е извънредно, затова моля за необходимото разбиране. Всички документи могат да бъдат подавани електронно и по пощата, уточни социалният министър.

Тя призова всички, които имат възможност, да не идват на място в бюрата по труда.

Отпуснатите парични обезщетения от НОИ са 15 404 от началото на кризата. Средният им размер е 450 лева, каза още Сачева.

Работниците в неплатен отпуск могат да работят на втори трудов договор. Това не изисква разрешение от работодателя, с който наетият е сключил основния си трудов договор, припомни тя.

По схемата 60/40 подадените заявления са 873 за около 12 000 работници и служители, предимно микро- и малки предприятия от сферите на ресторантьорството, преработващата промишленост, производството на мебели. 

Държавата поема 60 процента от осигурителния доход на работника и осигурителния доход за тези 60 процента. С това се надявам да изчистим различните коментари и мнения, които се появиха през изминалия ден. Надявам се на 14 април да получим разрешение от ЕК, с което да започнем изплащането на средствата по мярката, обясни социалният министър.

Едно от условията за мярката 60/40 е намалено работно време. В случай че се отпуска компенсация и е одобрена фирмата и работното време е 4 часа, 60-те процента върху цялата заплата на работника ли е, или върху тези 4 часа?

Когато е въведено непълно работно време, 4-те часа се изплащат от работодателя, а 60% от останалите 4 часа до пълното работно време - от държавата. Така министър Сачева отговори на въпрос на "Марица" за размера на компенсациите във фирми с намалено работно време.

Предложението от частни медии, изпратено до премиера, работниците им да правят изключение от това правило, тъй като в противен случай не могат да изпълняват функциите си, Сачева коментира така: "Всички получени предложения ще бъдат обсъдени в рамките на предстоящия съвет за тристранно сътрудничество 

По ОП „Развитие на човешките ресурси“ разполагаме с общ ресурс 300 млн. лева, който ще бъде насочен за последващи мерки за подкрепа на пазара на труда. Част от тях – за безработни лица след кризата. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Борислав

08.04.2020 | 12:27

Не е така. Работодателят не плаща само 40 % от заплатата, а и 40 % от осигуровката. Държавата поема другото!

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?