Следвайте ни

НА ЖИВО: Скандал в парламента, спорят за смокинови листа и Джон Траволта

viber icon

Сроковете за актуализация на бюджета скараха депутатите

Тома Биков взриви парламента с изказване в защита на Нинова

 

Този парламент е пълен основно с лицемери. Днес е ред на БСП. Това, което предлагат те под формата на загриженост бързо да се приеме бюджета, става въпрос да се съкрати Народното събрание с от 5 до 7 дни. 

Това заяви председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов на заседание в Народното събрание. Причина за гнева му стана изказване на Корнелия Нинова за бюджета.

Срокът за предлагане на промени в актуализацията на бюдежата между двете четения да се съкрати до петък,  а в събота бюджетната комисия да заседава извънредно. Идния вторник пък да има извънредно заседание, на което окончателно да се приеме актуализацията на бюджета. Това нейно предложение обаче разпали спор в залата кой се превръща в смокиново листо и кой се страхува от Джон Траволта, на когото бе оприличен служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Партиите обвиниха Нинова, че изпълнява телефонни поръчки от президента Румен Радев, като настоява за извънредни заседания по празниците за приемането на актуализацията на бюджета. Подозренията първи лансираха от трибуната от ИБГНИ, а от ГЕРБ добавиха, че бързането не е заради бюджета, а за уреждане на удобна дата на изборите за президента - такава, че да не бъдат "две в едно". В упреците към БСП се включиха всички без ДПС, които запазиха мълчание.

В парламента стана "Листопад" - ту се събирате, ту се разделяте. Така пък се възмути депутатът от ПГ на ГЕРБ - СДС Тома Биков.

"Листа падат, става и сериал. Ту се събирате, ту се разделяте, пък се скарвате, пък някой ви вкара някоя интрига. Сложили сте ни по средата и гледаме и не можем да повярваме на очите си понякога. Не можете да направите правителство, бе колеги. Това е проблемът. Не знаете как се прави, не знаете как да водите преговори, не знаете и за какво да преговаряте", каза още Тома Биков.

Според него целта на дебата със сроковете е на президента да са му удобни изборите, защото много се е изнежил.

"Сега дайте и ако може и датата да му е удобна. Това е дебатът днес. Защо вие се карате тук. Вие сте изпокарани всички. Давайте да намалим срока и да ходим на избори, защото, имайте предвид, някои от вас страдат. Ще вземе г-н Петков да направи партия. Не знам тогава ще трябва да удължаваме още с 4-5 месеца този парламент, за да може и той да се структурира. Гледам, че много неприятна е тази тема за всички. За нас не. За нас е изключително приятна", каза още Тома Биков.

С Корнелия Нинова сме опоненти, но тя не е ходила на кино с Борисов, не му е била министър, нито омбудсман, каза Биков.

"Ние с колегите от БСП от десетина години сме в доста сериозни конфликти. С г-жа Нинова сме опоненти, даже понякога сме прекалявали в изказванията си, но ще ви кажа нещо в нейна защита, колкото и да звучи лошо. Г-жа Нинова не е ходила нито на кино с г-н Борисов, нито му е била министър, нито му е била омбудсман. Може към нея да имаме всякакви отношения, но тя на килимчето не е била за разлика от лидерите на всички останали", заяви още Тома Биков.

"Добре е телефонните обаждания от друга сграда да не се превръщат в законодателни инициативи в НС", реагира Арман Бабикян от ИБГНИ. "Политическата смелост да си държи мандата толкова, колкото трябва. Президентът може да насрочи изборите тогава, когато трябва и тогава, когато иска. И всичко това няма как да е за сметка на качеството на актуализацията на бюджета, не се подигравайте с гражданите на България и парите им", каза Бабикян.

И от ИБГНИ, и от ДБ подчертаха, че не желаят да ходят на избори в деня на Октомврийската революция.

От ИТН признаха, че се чувстват като на конгрес на БСП.

"Нека да си държим на думата, когато говорим за държавния бюджет, да не подхождаме по този начин популистки и да бързаме с предложения от днес за вчера, нека освен бърза, тази актуализация да бъде качествена", призова Виктория Василева, зам.-председател на НС от ИТН. 

"Г-жа Нинова, едва ли не, задължи комисията кога да работи и кога да не работи", възмути се шефът на бджетната комисия Любомир Каримански. И попита какво се е променило от миналия петък до днес, когато 31 депутати от комисията са съгласували графика за приемане на бюджета, а изведнъж БСП сега иска нови срокове.

Соцдепутатът Георги Свиленски го апострофира, че "много по-трудно е било да станеш делегат на конгрес на БСП, отколкото депутат в това Народно събрание".

От ГЕРБ признаха, че се забавляват с дебатите кой на кого е "смокиново листо". Те заявиха, че категорично спорът не е кога да се гледа бюджетът, а кога да бъде датата на изборите и как да не се проведат "две в едно", защото това не е предпочитанието на президента.

"Тук никой не говори за актуализацията на бюджета, а кога ще бъдат парламентарните избори", разтълкува скрития смисъл на проекторешението, внесено от БСП.

"Как не разбирате, че актуализацията на бюджета няма нищо общо с правенето на кабинет", зачуди се Филип Станев от ИТН.

В отговор на констатациите за лицемерието на БСП, Нинова припомни на Тошко Йорданов, че лидерът му Слави Трифонов само преди дни е похвалил социалистите като единствената диалогична и конструктивна партия.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Сем

Сем

01.09.2021 | 14:40

Помияри!!!!

Отговори
3 0
Смеееех....

Смеееех....

01.09.2021 | 13:32

Крайно време е да остане само бсп и герб те и без това са две в едно...ще се менкат ..... Депутатите 120....61 от бсп 59 от герб после обратно... Друго е да хрантутиш 120 друго е 240...

Отговори
5 2
Габи

Габи

01.09.2021 | 11:40

На чужд гръб сто тояги са малко. До кога политиците ще си мислят, че срещу тях седят неуки олигофрени и ще низаблуждават с неизпълними обещания?Време е лъже сладкодумци като Нинова и Манолова да слязат на земята и излязан от политиката.

Отговори
17 5
Сик

Сик

01.09.2021 | 13:49

Това ли същество ли искаш да ни управлява, ме герберска пача https://www.facebook.com/watch/?v=4388627597873571 Във Варнарненско село, посрещнаха Бойко Борисов с "Камъните падат

Отговори
6 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?