71
Следвайте ни

НА ЖИВО Революционни предложения за пенсиите и доходите на младите

viber icon

БСП иска семейно подоходно облагане, намаляване на ДДС за лекарства и храни и минимална заплата от 700 лева

 

Революционно предложение за доходите на младите хора у нас и за пенсиите направи БСП по време на преговорите за кабинет.

Днес е последният ден на разговорите между парламентарно представените политически сили за изработване на коалиционно споразумение за бъдещо управление на страната. От 10 часа започнаха дискусиите по темата "Финанси", които ще продължат до 13 часа.

Преговорите се водят от лидерите на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков и Асен Василев. В тях участват експерти на още три парламентарно представени политически сили: "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България".

 „По отношение данъка добавена стойност настояваме да направим разчети през 2022 г. и да видим може ли България да въведе диференцирана ставка данък добавена стойност", каза Румен Гечев от БСП.

"Предлагаме да се въведе система на семейно подоходно облагане, тъй като България има демографски проблем и ние трябва да създадем условия да облекчим младите работещи семейства, които отглеждат деца", каза Гечев.

"Една от директивите на ЕС е да се направи по-самостоятелна или напълно самостоятелна пенсионна система. В България свалихме максимум докъм 60 на 100 от средствата за пенсии се осигуряват от българския бюджет, а сега с тези компенсации, които правим заради коронавируса, този дял на бюджета расте, което е допълнителна тежест за бюджета", каза още той.

"Намаляване на ДДС ставката от 20% на 7% за лекарства и храни от малката потребителска кошница би струвало около 300 млн. лв. Предвиждаме и увеличаване на минималната работна заплата на 700 лв. от началото на 2022 г.", допълни Орлин Ваташки по време на дискусията.

"Предлагаме минималната работна заплата да се изчислява като процент от средната работна заплата за страната от предходна година. И както казахме семейно подоходно облагане и в тази връзка - необлагаем минимум на единия от родителите за сума в размер на 550 лв. за всяко дете до навършване на 18 години. Това ще коства по наши разчети около 845 млн. лв.", допълни още Орлин Ваташки, член на Националния съвет на БСП.

"В частта контрол искаме да заложим повишаване събираемостта на приходите, не увеличаване на данъците в държавата. Освен това 6500 лева еднократна помощ за всяко второ и трето дете, при условие, че един от родителите се е осигурявал поне 24 месеца назад. Това ще обхване около 9 000 родители и ще струва около 171 млн. лв. годишно. Също така нулев данък върху доходите от труд до навършване на 26 години. Това ще струва около 121 млн. лв. И осигуряване на безплатни детски градини и ясли, което ще струва около 100 млн. лв.".

От "Има такъв народ" отбелязаха, като бюджетни приоритети - реформа в здравеопазването, поглед към демографската картина, образование и наука, и по-точно инвестиции в научноизследователската дейност, иновации, инфраструктура и мобилност. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

БСП е върхът на простотията

БСП е върхът на простотията

27.11.2021 | 16:01

Значи работодател назначава двете си деца след 18те си години на заплата от 1 000 000лв и няма да плащат данък до навършване до 26. А бе правете правителство без тези киликанзери!

Отговори
10 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?