Следвайте ни

Баснословни подкупи за арестуваните шефове от ГДБОП ВИДЕО

Двамата шефове на антимафиотите се правели на доброто и лошото ченге, твърди директорът на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Баков

viber icon

Установена е организирана престъпна група, която е действала от 2018 години, до неутрализирането ѝ в петък. В резултат на тези действия се стигна до откриване на корупция на най-високи нива за наркоразпространението и наркотрафика. Това заяви на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Обвиняемите лица са осъществявали сътрудничеството с чуждестранните служби. В резултат на тази престъпна дейност са били провалени много разследвания чрез предоставяне на информация на разследваните лица.", заяви тя.

"Участниците в групата са 4 лица, като 3 от тях са служители на МВР. Двама заемат висши длъжности в ГДБОП. Те са били ръководители и методисти на всички служители в МВР, които са отговаряли за разследванията на наркотрафик. Третият участник също е от системата на МВР - разузнавач. Четъртият не е служител. Неговата роля е била посредник", заяви още Милева.

По думите ѝ дейността на ОПГ е била в няколко направления - получаване на подкупи, за осигуряване на чадър. Второто направление е било получаването на подкупи с цел неутрализирането на конкуренти в наркопазара. Третото е предоставянето на предварителна информация.

"Групата беше разкрита със съдействие на лице, което е било изнудвано и години наред е давало подкупи в размер от 5 до 10 хиляди лева. Същият е получавал информация кога и къде да се укрие, за да не бъде задържан.

Двамата висшите служители са демонстрирали несъгласие помежду си. 

Членовете на ОПГ поради това, че познават работата на службите са успявали да се укрият от работата на МВР. Използвали са преки телефони и интернет комуникация. Избирали са място, където не е можело да бъдат проследени. 

Началникът е задържан в петък в гъста местност в "Захарна фабрика", след като е поискал подкуп от свидетеля от сумата от 10 000 лв, като лично е определил мястото, където да бъде проведена срещата. И свидетелят и той е са били без телефони, за да не бъдат проследени.

Общо казано единият създаваше проблеми на престъпния свят, другият се срещаше с тях, за да решава проблемите. Не съм виждал такова манипулативно и арогантно поведение на служител на МВР. Това заяви директорът на "Вътрешна сигурност" на МВР Стефан Банков на извънредния брифинг по повод разбитата престъпна група със задържани служители на ГДБОП.

"В хода на оперативната дейност полицаите нямаха дори морален ангажимент. Самите те имат малки деца. Покровителстваха канал не само на територията на България, но и към Европа. Бяхме пред срив на доверието на нашите партньори в Европа. Има основано предположение, че има взаимовръзка със случая с наркотици в Слатина. Но е предмет на разследване и не мога да коментирам",  посочи още Банков.

"Третото лице е инспектор разузнавач 1 степен.  По отношение на висшите ръководни служители е осъществяван мониторинг от една година, като активно се е работело от няколко месеца. През 2017 г. те са осуетили международно разследване, който случай още се разследва. Не е допуснато да бъдат осуетени международни операции в периода на мониторинг", посочи Банков. Разпитани са още свидетели. По техните показания става ясно, че в порядъка от 3 години подкупните ченгета са взимали ежемесечни подкупи, някои от които са били в размер на 50 000 лв., други от порядъка на 20 000 лв. в зависимост от услугите, които са извършвали. За 3-ма от 4-мата в престъпната група от полицаи прокуратурата ще иска постоянен арест в съда. 

Четвъртото лице е с мярка парична гаранция в размер на 5 000 лв.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?