Следвайте ни

НА ЖИВО Президентът в цайтнот, трябва за час да намери шеф на новата ЦИК

viber icon

Решението на ГЕРБ да оттегли кандидатурата на Красимир Ципов за председател на Централната избирателна комисия вкара президента Румен Радев в цайтнот.  Той спешно трябва да намери нов вариант за шеф на ЦИК на свиканите за днес в 8 часа допълнителни консултации с парламентарните партии и коалиции, за да се разреши казусът.

На предишното събиране на 5 май, Ципов беше единственото предложение за шеф на комисията. Срещу неговата номинация възразиха яростно БСП, „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!”. Чуха се призиви към „Има такъв народ” – втората по големина парламентарна формация след ГЕРБ, да излъчи друг кандидат на мястото на Ципов. От партията на Слави Трифонов обаче останаха безмълвни, с което дадоха да се разбере, че нямат намерение да поемат подобна отговорност.

В крайна сметка проблемът с новата ЦИК изглеждаше решен, докато навръх Гергьовден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не свика брифинг, на който обяви, че искат да вкарат партията му в капан и затова оттегля кандидатурата на Ципов.

 Така Радев е принуден да повтори процедурата и да осигури председател на комисията преди изслушването на кандидатите за ЦИК, предвидено за днес от 9 часа сутринта. Това означава, че президентът се надява за един час да разреши проблема.

Повторно провеждане на консултациите не беше предвидено в правилата за процедурата. Ходът на ГЕРБ обаче изправи Радев пред ново изпитание. При всички случаи някоя от другите политически сили ще трябва да се "пожертва" и да предложи един от своите претенденти за председател на ЦИК. Консултациите ясно показаха, че останалите очакват това да направи "Има такъв народ", които обаче не демонстрираха никакъв ентусиазъм да поемат поста.

"Горещият картоф" с казуса лежи в скута на държавния глава, тъй като той води цялата процедура. Той обаче не може да прави конкретни предложения - все пак според изменения Изборен кодекс членовете на комисията се назначават от президента по предложение на парламентарните партии и коалиции. Затова от него се очаква на срещата днес да убеди парламентарните формации да излъчат нова номинация за шеф на ЦИК.

"Радвам се да ви видя отново. Вчера получих писмо лично от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че партията оттегля кандидатурата на Красимир Ципов. Така трябва да се бори лидерът на всяка една парламентарна група, за съжаление вие бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорност. Сега ни остава една от по-малките партии да поеме отговорност, за да се избегне хаоса." Това бяха първите думи на Румен Радев в началото на допълнителните консултации за председател на ЦИК в президентството.

Председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че кандидатурата на Ципов е оттеглена по негово желание, защото 24 часа имало лични нападки към него.

Тошко Йорданов от ИНТ обвини ГЕРБ, че поставя останалите в "лек абсурд".

"ГЕРБ ни поставя в лек абсурд. За Борисов демокрацията не струва и 5 пари. Логиката и демокрацията изисква вие да представите председател на ЦИК", посочи той.

 От БСП бяха категорични, че Ципов е неприемлив кандидат от ГЕРБ.

"За нас е неразбираемо оттеглянето на неговата кандидатура - отчитаме го за саботаж на изборния процес", заяви представителят на партията и призова ГЕРБ-СДС да понесат отговорност и отново да излъчат кандидат.

"И на предишната среща имаше заявка от ГЕРБ за председателското място, но притеснителни са мотивите, с които се оттегля кандидатурата на Ципов. ЦИК е колективен орган, който трябва да изпълнява закона и да следи за изпълнението му такъв, какъвто е. Всеки може да е несъгласен със закона, но той трябва да се изпълнява", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

Номинациите за орязаната от 20 на 14 членове ЦИК вече са ясни.

На четирима представители в комисията имат право парламентарната група на ГЕРБ-СДС, по трима "Има такъв народ" и „БСП за България“, по двама ДПС и "Демократична България" и един представител от "Изправи се! Мутри вън!".

От "Има такъв народ" предложиха за членове на ЦИК Камелия Нейкова, Елка Стоянова и проф. Любомир Гаврилов.

Кандидатите на „БСП за България“ са Емил Цветанов Войнов, който беше предложен и за зам.-председател, Силвия Теодорова Стойчева и Цветанка Петкова Георгиева.

ДПС предложи за членове на ЦИК Севинч Солакова, и юристът Орхан Чаушев.

От "Демократична България" номинираха социологът Цветозар Томов и Любомир Георгиев.

"Изправи се! Мутри вън!" номинира Росица Матева за член и заместник-председател на ЦИК.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Krypto

Krypto

07.05.2021 | 08:31

Търсите нови възможности за финансова независимост, стабилност и просперитет? Попаднахте на точното място! Само тук и сега ще узнаете как да спечелите страхотни допълнителни доходи с работа от вкъщи или което и да е място по света и у нас! Работете колкото си пожелаете и когато си искате! Необходимо Ви е малко свободно време, лаптоп, компютър, таблет или смартфон, връзка с интернет и започвате. Печелете лесно и си харчете парите със здраве! Как ще се случи това, вижте тук : WWW.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Надомна работа, допълнителни доходи, работа от вкъщи, работа по интернет, онлайн бизнес

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?