71
Следвайте ни

НА ЖИВО Последни преговори: Обсъждат сектор "Международни отношения"

viber icon

Днес е последният ден от преговорите на партията на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“ с БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ за бъдещо коалиционно правителство.

Проследете тук разговорите в сектор "Международни отношения":

"Бях много очарован от капацитета, който излезе от всяка от тези групи - А отбора от собствения си екип." Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в началото на срещата, като обясни, че на срещите си проличало, че когато се търси интересът на България, няма значение кой от коя партия е.

 
"Една страна няма добра външна политика, ако тя няма и добра вътрешна политика", обясни в началото на срещата Стефан Тафров от "Демократична България". Като основни цели за коалицията той очерта на първо място преодоляването на блокажа за преговорите с Република Северна Македония. Трябва да се запазят добросъседските отношения с Турция, но защитавайки човешките парва и ненамесвайки се във вътрешната политика на страната, обясни още той.

 
Укрепване на на отношенията с Великобритания след излзизането й от ЕС; равноправни отношения с Русия; засилена подкрепа за териториалната цялост на Украйна; задълбочаване на отношенията с Япония, Южна Корея и Северна Америка; засилаване на сътрудничеството с Китай, са още сред предложенията на ДБ. "Китай е много важна за България като страна с много бързо развиваща се икономика", каза Тафров.

 
Той обясни, че членството на Македония в ЕС е ключово за целия регион. "Не сме в положение да търгуваме бъдеще за минало. Предлагаме в София да бъде формулирана пътна карта за излизане от блокажа. Исканията ни трябва да бъдат изпълними от едно правителство, разбираеми от международна гледна точка, измерими като конкретна реализация, защитаващи общия ни интерес с Македония", каза още Тафров, като заяви, че до момента не са обяснени на разбираем език за страните-членки какви са интересите на страната ни, за да влезе Македония в ЕС.

 
Според ДБ отблокирането на диалога със западната ни съседка може да премине през ревизия на учебниците, изучаване на литературата на двете общности в програмата, като не можело македонските ученици да не знаят, че "Железният светилник" е писан от Димитър Талев. Освен това обединението предлага да се създаде регистър на движими и недвижими културни паметници, свързани с общата история, както и реабилитация на репресираните от югославския режим и изплащане на компенсации за тези групи.

 
Приоритет за България трябва да е присъединяване към еврозоната и Шенген, както и дистанционно гласуване по пощата от чужбина, смятат от ДБ.

 
Случва се реформиране на Европейския съюз, а България трябва да е част от вземането на решенията в съюза, обясниха от "Има такъв народ". Стратегическо партньорство със САЩ и Великобритания, икономическо сътрудничество с Китай, поискаха още от партията н Слави Трифонов.

Очаквайте подробности!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Бойко Борисов

Бойко Борисов

27.11.2021 | 18:39

Румен Гечев да дава финансови съвети е все едно Кузов да е възпитател в детска градина!

Отговори
1 0
Муко Тафров

Муко Тафров

27.11.2021 | 18:00

Само не казаха за колко дни ще ни оправят

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?