Следвайте ни

Как държавата ще удари рамо на строителния бизнес ВИДЕО

viber icon

Строителният сектор е този, който очакваме да изведе икономиката. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков на извънреден брифинг след среща на ръководството на Строителната камара с премиера Бойко Борисов.. 

"Имаме големи очаквания. Браншът представлява 200 000 заети, с потенциал да расте и нагоре. Ангажиментът, който поехме е бързо разплащане на обществени поръчки. Ускорихме срока на изплащане", каза още зам.-министърът. 

Опитваме да съдействаме за материали в строителния сектор. Строителството трябва да бъде приоритетен сектор в нашата икономика. 

"Бяхме чути да не се спира строителството у нас. Върви ли строителството, върви всичко'", заяви Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. 

"Дойдохме да кажем на премиера, че да, трябва да се подпомагат безработните и бедните, но това са краткосрочни мерки. Основното е икономиката да заработи. "Строителството може да помогне на много хора в безработица", каза още изпълнителният директор на Камарата на строителите в България. 

"Не трябва да се спират обектите, които се строят. Безобразие е 40 години да не можем да завършим АМ "Хемус" и Околовръстното. Безобразие да не можем да завършим пътя до Видин", смята Николов.

"Английските колеги използват понятието за да се излезе икономически от кризата е необходимо строително цунами. Стъпихме на философията на французите, които казват, че ако върви строителството, върви всичко", каза още той.

„Строителството не просто да се запази и захрани, но и да бъде двигател на развитието в следващия етап. Трескаво в цяла Европа се готвят грантови схеми. Ние се намираме в изключително благоприятна ситуация, защото имаме приети и утвърдени 3 250 сгради за 1 милиард и 605 милиона лева с ДДС. Готови сме при наличието на средства много бързо да задвижим този механизъм. Искам да отбележа, че това трябва да стане с нов подход, нов механизъм“, отбеляза Николов.

От Камарата на строителите са направили предложение към управляващите на 1 строителна фирма да не се дават повече от 2 обекта едновременно, за да може повече компании в бранша да се участват в процеса на възраждане на икономиката, а и да в сектора да е ангажиран по-голям човешки капитал. 
„Да имаме по-специфичен подход по отношение на цените. Не обща цена на квадратен метър, а цени по дейности, за да бъдат нещата по-ясни, точни и прозрачни. Когато нещата се вършат правилно от технологична гледна точка, когато се използват правилните материали, когато хората, които работят в този сектор, са назначени и с осигуровки, целят този процес може да бъде много полезен и важен за нашето общество“, допълни още той.

"Между 20-25 000 ценни работници са се завърнали от чужбина. Искаме точно тези хора да останат тук. Фирми, членове на Камарата на строителството, дариха 1, 5 млн.лв. в борбата с коронавируса", коментира председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев. 

"Благодарим на правителството, че не ни спря да работим. Искаме да спрем и забраната за работа между 14-16 ч. Искаме правила и определения кое е това шум. Не трябва да се кърти над главите на хората, но трябва да има разбиране - бетонът не може да изчаква", каза още той и поясни, че от Камарата не искат да спрат Закона. Големите без малките са нула.Ако големите фирми не плащат на малките, няма как да стане", заяви още инж. Терзиев.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Вишински

Вишински

30.04.2020 | 13:39

Ами да-там се краде най-много

Отговори
2 0
Да, ама не

Да, ама не

30.04.2020 | 10:06

И да строите, няма кой да купува. Магазините - опразнени, дават обекта под наем.

Отговори
2 0
МАЛКО лобизъм е полезен

МАЛКО лобизъм е полезен

30.04.2020 | 09:57

За тунелът под Шипка стана въпрос

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?