Следвайте ни

Отбой! Маските не са задължителни, раздават 1 млн. на нуждаещи се ВИДЕО

viber icon

Заповедта за носене на предпазни маски на открито и закрито отпада, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. "Току-що подписах заповед, с която отменям точка 9 от моята заповед до постигане на консенсус в обществото", заяви Ананиев на брифинг в Министерски съвет.

Вместо да налага на гражданите задължение да носят маски, държавата ще закупи до седмица-две 1 млн. предпазни средства, които ще раздаде чрез Министеството на труда и социалната политика на социално слаби и хора, които нямат възможност да си закупят маски, каза още Ананиев.

Използването им дава възможност за отдалечаване от по-тежките мерки, които значително ще ограничат правата на българското население, посочи министърът.

Неслучайно ЕК силно подкрепи мерките, които предприема българското правителство и държава и ни дават за пример на всички останали държави.

Мярката, която предприехме от вчера с възможността да се използва предпазната маска, е още едно средство за предотвратяване разпространението на вируса и правителството силно го подкрепя, заяви Ананиев.

На въпрос на "Марица" ще се организира ли навреме раздаването на маските, при положение че следващите 7-10 дни са решаващи за борбата с пандемията, Ананиев увери, че всички предпазни средства ще се разпределят веднага.

"Ние не задържаме никакви маски, но има приоритетност при разпределението им. Първо осигуряваме хората на първа линия, служителите на РЗИ, МВР, спешната помощ. Всичко, което получаваме, го разпределяме веднага. Така ще стане и с поредната пратка от Китай, която очакваме всеки момент. Ако зависеше от нас, задължителният характер на носене на маската трябваше да остане, но ние, както и във всички други мерки, винаги търсим обществен консенсус. Затова сега предлагаме маската да остане само като препоръка. Не искаме да вървим срещу хората, а да сме обединени, за да постигнем по-добри резултати.

Има промяна в мисленето и поведението на хората и тя е видима, каза министърът на здравеопазването.

Няма глобени за неносене на маска, заяви от своя страна вътрешният министър Младен Маринов. Полицаите вчера и тази сутрин все още не бяха започнали контрола по тази мярка. Има 402 акта от вчера, но те са за административни нарушения във връзка със забраната да се посещават паркове и да се събират хората на групи, посочи Маринов.

По думите му, що се отнася до карантината, освен административна санкция е предвидено и наказание по чл. 355, ал. 2.  Наказанието ще остане в същия размер. Ако не си с маска, това представлява значително по-ниска обществена опасност от това да нарушиш карантината, каза още вътрешният министър.

Той уточни, че крайното решение за глобите ще бъде взето от депутатите.

В отговор на въпрос за евентуалната спекула с цените на маските, Маринов посочи, че в ситуация на пазарна икономика няма как да определяме стойността им. "Виждате, че на пазара в момента излизат големи държави. Това вдига цената. Китайците за един месец смениха цените много пъти. Няма как един министър да определи колко ще струва една маска на пазара. Естествено, в тази ситуация ще има и опити за спекулация. Когато има прекупвачи, естествено цената на дадена стока се увеличава", уточни Маринов.

Запитан от „Марица“ как родители, които работят, да останат у дома, за да гледат децата си, Ананиев препоръча да си вземат неплатен отпуск. А как тогава ще ги хранят, това не е ли Параграф 22, попита репортерът ни. „Има баби, дядовци. Винаги може да се намери клинично здрав човек от семейството, който да помага. В извънредна ситуация сме, възникват въпроси, които трябва да решаваме в движение, обобщи здравният министър.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (19)

Загрижен

01.04.2020 | 17:31

Носенето на маски трябва да е АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, за да не се допуска заразяване чрез говорене, кашляне и кихане. Българинът няма усещането,че трябва да пази дистанция и неприкосновен периметър. Справка с англичаните които го спазват и ако неволно я нарушат се извиняват. Тук с удоволствие ти дишат е устата ,врата или ти кашлят в лицето.Грешка е и пускането на хората идващи от чужбина без да бъдат карантиниране на определени за целта места. Да разчитаме на съзнанието им е глупаво. Липсва култура и чувство за отговорност..Сега ще си плащаме като пламнем. Развитите държави не се справят, та ние.Господ да ни е на помощ. Щабът трябва да наложи по- крути мерки за да се спре безхаберието с демонстративните разходки и непукизма на маса народ.От нас се иска само да си стоим в къщи, но на тях и това им тежи.Лошото е ,че всички ще сме потърпевши на дебелоочието на някои.Правителството не трябва да се притеснява да наложи и военно положение за да се спре народът и да не се разнася .заразата. Като не става с молби и призиви явно трябва да се наложи със сила да ни се пази животът и здравето..Много ми се иска да видя физиономиите на тези които са подали искове до съда за да се оплакват от маските. Интересно ако техен близък загине от вируса пак ли ще се жалват?

Отговори
0 0

Стоян

01.04.2020 | 00:04

Като предложат нещо трябва да обесняг какво целят а не глупости "за наше добро" Като не знаят кое е добро нищо да не правят.Така там иначе там ,господа и ние можем да четем.Обосновани мерки и всичко ще е наред иначе само всявате паника и вреди на населението за което трябва да ви се търси отговорност.Същите които казвате че маските помагат преди време твърдяха че няма ефект от обикновенните маски.Все пак ако има определен вид маски които предпазват да го кажат защото иначе излиза че е важно да се върти една търговия от която някой може и комисионни да прибира.Не трябва ли защитните маски (ефективни) и ръкавици да се осигурят от държавата за да запази живота и здравето на населението? КАЖЕТЕ КОИ МАСКИ СА НАДЕЖДНИ Е НЕ ПРОСТО МАСКИ

Отговори
3 0

irinka

31.03.2020 | 15:57

Вони на голееееми комисионни! В дни, когато целия свят, даже в ЕС започва да осъзнава макар и трудно че Китай в своите гнусни пазарни лаборатории нападнаха света, произвеждайки перфектното биологическо оръжие, когато Нидерландия закупи над половин милион маски от китайците за да заяви след получаването че са негодни за употреба, т.е. вредни някой голем мръсник и национален предател пак се е е замислил как да напълни гушата. Да се издири и разстреля!

Отговори
3 0

хотел

31.03.2020 | 15:30

Къде ги Хвалят и Кои е този

Отговори
1 0

Слава

31.03.2020 | 15:30

Няма достатъчно маски, затова се отмени заповедта.

Отговори
1 0

хотел

31.03.2020 | 15:29

къде ги Хвалят и кои

Отговори
1 0

Слава

31.03.2020 | 15:29

Няма достатъчно маски, затова се отмени заповедта!

Отговори
1 0

Слава

31.03.2020 | 15:27

Няма маски, затова се отмени заповедта!

Отговори
1 0

Слава

31.03.2020 | 15:26

Отмени се заповедта за маски, защото няма достатъчно такива. Това е истината, а не че общественото мнение било важно!

Отговори
2 0

555

31.03.2020 | 13:47

Какво ви е виновен щаба защо няма коментари за тези които приеме от чужбина големите патриоти и тези които по време на пандемия отидоха на екскурзии на майната си. Ако не бяха те нямаше да има зарази

Отговори
13 4

Камен

31.03.2020 | 14:18

Обърках - с +. Подкепям написаното. Да си стояха там ,както когато се хвалеха колко било хубаво.

Отговори
5 3

ИХА

31.03.2020 | 14:27

Престъпна небрежност е и това, че правителството остави тези хора да щъкат из Европа и света, за да се връщат болни, без да ги изолират, например в депутатски хотели, за минимум 14 дни. Да не говорим за британските и какви ли още не туристи по зимните ни курорти. Правителството се провали жестоко и продължава да го прави, защото точно хората, които нямат никаква хигиена, не обичат да носят и маски, и същите се противят на задължителното им носене. Жалко за международните похвали от вчера... След днес пак ще сме лъжливото овчарче. Жалко и за хората, които пазят другите, носейки маски, защото мърлячите си кашлят по улиците, без да пазят никого.

Отговори
8 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?