Следвайте ни

Горанов: Теглим до 10 млрд. дълг, няма да се пипат данъци и съкращават чиновници ВИДЕО

viber icon

Разработили сме 3 сценария за икономическото бъдеще. В прогнозата ни за актуализация на държавния бюджет разглеждаме най-негативния. Това обяви  финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет по повод предстоящото прекрояване на бюджета заради кризата с коронавируса. 

"Предложили сме по-висок лимит на държавния външен дълг - от сегашните 2,2 млрд. лева до 10 млрд. лева. Очакваме дефицит в края на годината от 3,4 млрд. лева, разясни  Горанов, който започна изказването си веднага след Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Не се предвижда промени на данъците заради кризата, новият дълг ще се връща от бюджета, увери той.

Кабинетът не предвижда и съкращаване на държавни служители, като в рамките на изпълнението на новия Закон за държавния бюджет ще се преценява дали и къде да има намаление на увеличението от 10% на заплатите на чиновниците.

"Ако кризата с пандемията продължи повече от 3 месеца, вероятно възстановяването ще приключи чак в края на 2021 година", добави Горанов. Той обаче не можа да каже колко сме загубили за 2 седмици извънредно положение. Най-негативният сценарий е спад на икономиката с 3% през 2020 година, като възстановяването на заетостта очакваме да започне в края на годината, подчерта министърът.

Със сигурност ще има намаление на потреблението – дано наистина това да е най-негативният сценарий, заяви Горанов, но се застрахова, че "винаги може да се изненадаме с по-негативен". Той заяви, че има и сценарий за 0,2% растеж, има и такъв за нулев растеж на икономиката.

"Очакванията са, че растежът няма да бъде такъв, какъвто се очаква", отказа да каже Горанов дали ще има рецесия. Научната дефиниция на рецесия е две поредни тримесечия на свиване на икономиката.

При необходимост от вземане на допълнителни фискални мерки, новият потенциален дълг ще е 7,8 млрд. лева т.е. общо ще стане 10 млрд. лева. Досега той беше 2,2 млрд. лева. 4,2 млрд. лева ще се търсят от външни пазари, а останалата част от дълга ще бъде активиране в случай на допълнително финансиране на Консолидираната фискална програма. Ако се наложи да се изхарчи целият външен дълъг, предвиден в тази актуализация, ще има дефицит от 6-7%,  разясни в детайли финансовият министър какво предстои.

"Днес ще предложим тези изменения в Народното събрание. Надявам се до края на седмицата да имаме изменен закон за годишния бюджет ", допълни Горанов.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?