2374
Следвайте ни

НА ЖИВО Нови спорове в пленарната зала заради зелените сертификати

viber icon

Петъчното заседание на Народното събрание, вместо с парламентарен контрол, започна с разглеждане на точката, която скара депутатите по време на изминалите две заседания – как да работят поставените под карантина народни представители и трябва ли зеленият сертификат да служи за вход в Парламента.

Парламентарният контрол беше записан като втора точка от дневния ред. На въпроси и питания на депутати ще отговарят министрите Георги Панайотов, Стойчо Кацаров, Виолета Комитова, Даниела Везиева и Андрей Живков.

„В една война печели този, който по-добре познава и предвижда врага. Ваксините обучават нашия имунитет да предвижда и да познава врага. Сертификатът у нас вече е въведен за голяма група граждани, включително децата ,които ходят на училище. Причините са експертни, медицински и включват факта, че ваксините снижава с 60% риска от разпространение на заразата, със 70% постъпването в болница и с 90%  - смъртните случаи”, заяви проф. Александър Симидчиев, който прочете декларация от името на парламентарната група на „Демократична България”.

Според него сертификатът трябва да важи за всеки народен представител, както важи за всеки гражданин.

„Макар заповедта на здравния министър да не покрива съдебната и законодателна власт, би било проява на тежка липсва на морал и представителство да не приемем отговорността и да не се съобразим с това изискване и на територията на Българския парламент. Тук идват и граждани, и журналист, и външни лица, поради което има характеристики, надвишаващи тези на работното място. От нашето действие или бездействие произтичат измерими здравни неблагополучия именно заради разнородността на сигналите, които подаваме на гражданите от тази висока трибуна”, подчерта Симидчиев.

Той припомни, че ролята на зеления сертификат е само една - лицето, което го притежава, да докаже, че не е било в контакт с носител на вируса, нито е заразен. Депутатът подчерта и факта, че подобна мярка е въведена в други страни в ЕС.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?