Следвайте ни

Здравни мерки в специален закон заменят извънредното положение

viber icon

Здравни мерки в специален закон заменят извънредното положение. Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след извънредно заседание на Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов и членовете на кабинета заседаваха чрез видеоконферентна връзка.

В сила остават наложените социално-икономически мерки. Преминаваме към постепенно възстановяване на социално-икономическия живот след пандемичната обстановка, посочи още финансовият министър.

На брифинга присъстват също министрите Кирил Ананиев, Росен Желязков и Данаил Кирилов.

"Надявам се преди изтичането на извънредното положение с коалиционните ни партньори да приемем този закон, който да замени извънредните мерки от последните месеци", заяви финансовият министър Горанов.

Някои мерки ще продължат и два месеца след изтичане на извънредното положение. Ще има 3 основни промени в закона за здравето, които ще дават възможност някои от мерките да бъдат прилагани и след отмяната на извънредното положение, посочи здравният министър Кирил Ананиев.

Премиерът Бойко Борисов е изразил становище, че действащият закон за извънредното положение не бива да се променя, посочи правосъдният министър Данаил Кирилов.

Някои от мерките ще продължат до края на годината, други са до 30 септември, посочи още той.

Мярката 60/40 ще продължи своето действие до 30 юни.

Въпреки че извънредното положение се отменя, остават в сила въведените мерки, каза министър Горанов.

Общата забрана за налагане на запори остава в сила и след отмяната на извънредното положение. Тя ще важи докато траят мерките за борба с коронавируса. 

Дейността на нотариусите се възобновява в пълен обем.

Отменят се изпитите на учениците след 4 и 10 клас. Властите са преценили, че проверката на знанията на тези ученици може да се извърши и в началото на следващата учебна година.

„След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния и обем и обхват”, каза правосъдният министър Данаил Кирилов.

Всички мерки за преодоляване на икономическите последици продължават да действат и след отпадане на извънредното положение.

Ще има 3 основни промени в закона за здравето - в член 61 и член 63, които ще дават възможност някои от мерките да бъдат прилагани и след отмяната на извънредното положение, посочи здравният министър Ананиев.

Предвижда се министърът с наредба да определи условията и реда за изолацията на болните от заразни болести, на заразоносители, карантина на контактните и на лицата, които са влезли в страната от други държави.

Дава се правомощие на министъра на здравеопазването да обяви със заповед извънредна епидемична обстановка, като предвиди и противоепидемичните мерки в страната или нейни региони с цел защита живота и здравето на българските граждани.

Превежда се конкретните мерки да се определят с акт на здравния министър по предложение на главния държавен здравен инспектор или на директора на РЗИ.

За първи случай на заразен с COVID-19 у нас беше съобщено на 8 март, а на 13 беше обявено извънредното положение. До момента случаите станаха 1652, а починалите - 78. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

ролкясана домакиня

ролкясана домакиня

04.05.2020 | 21:16

Предпочитах Бойко Борисов пред Ананиев, но щом той е решил да му предаде пълномощията си не роптая. Ще се постарая да го харесам почти колкото Бойко.

Отговори
2 1
Aлооууу Рждясалата помакиня

Aлооууу Рждясалата помакиня

04.05.2020 | 21:38

На мхобойко му е през кривия макарон за теб и тем подобни!!!! Я бягай да издоиш овцете, че роптаят нещо в двора!!!!!

Отговори
2 2
аха

аха

04.05.2020 | 20:54

Цирка свърши и метат арената! Изпълниха нареждането за съсипване на дребния и среден бизнес който се управляваше от техни плешиви бръснати мутри.Сега трябва да се измъкнат без да ги обесят по стълбовете. Нема ги вече братя Галеви,Черепа,Митю Циклопа,нема ги и телефонните измамници.Друго измерение фанаха и терористите от ИГИЛ.Абе направо скука!Ако и COVID-19 утрепат кво прайм? Ааа,Хегел на линия :"Създай проблем,предложи решение и контролирай положението" И светлото утопично бъдеще е почти построено.Нарича се цифров фашизъм.

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?