Следвайте ни

Мобилно приложение ни свързва с щаба за COVID-19 ВИДЕО

viber icon

Мобилно приложение, с което гражданите ще се информират за текущото си здравно състояние, беше представено на брифинг в Министерския съвет.  „Изградихме цялата система в рамките на 10 дни. То включва централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща до всички държавни органи, обясни Ивайло Филипов, представител на една от фирмите, разработили апликацията.

В системата са предвидени множество интеграции с личните лекари, общините, РЗИ, пожарната, гранична полиция, така че информация въведена веднъж да бъде моментално използвана от всяка една структура. След като информацията е събрана, се прехвърля към аналитичната част, посочи Филипов.

Софтуерът е използван в Южна Корея, Китай, Италия, Сингапур, Тайван.

Трите компании, участвали в направата му, са работили на символична цена от 1 лев.

„Приложението ни струва 3 лева“, обобщи Борисов.

„Всеки може да го свали, така че да споделя своя здравен статус с националния оперативен щаб. Така превантивно ще знаем какво се случва с всеки един потребител, как се развиват симптомите при него“, каза Пламен Цеков, участвал в разработването на апликацията.

Приложението събира и геоданни, за да може щабът да прави анализи къде и как могат да бъдат здравно обслужени хората, ако се превърнат в пациенти. Ако има човек, който се чувства зле и е между Ямбол и Сливен, в коя от двете болници да се изпрати линейката.

Даването на данни е на доброволен принцип, така че по по-добър начин да обградим болестта, да видим къде са „зелените“ точки в България, каза още Цеков.

Приложението работи след въвеждане на лични данни – ЕГН и информация за хронични заболявания. Тези данни се предават в Министерството на здравеопазването. Във всеки един момент потребителят може да подава симптоми.

В самото приложение има допълнителна информация за коронавируса.

В системата има и анализи по географски принципи, за да се наблюдават съответните горещи точки, така че РЗИ да могат да предприемат необходимите действия, основно карантиниране. Може да се гледат и данните, които не са потвърдени. Разчитайки на съвестността на гражданите и отчитайки статистическа грешка, ще могат да се правят доста добри анализи на ситуацията, посочи Калин Радев, участвал в разработката на апликацията.

По думите му част от данните ще бъдат презентирани в реално време пред обществото. Всеки достъп до регистъра става единствено с цифров сертификат.

Регистърът има две части – едната е за информацията от РЗИ, гранична полиция и т.н., другата е за данните от мобилните приложения.

Според премиера Борисов най-голямото предимство на приложението ще е, че ако човек си подаде данните на границата, след 14 дни автоматично ще получи известие, че вече не е под карантина. Това много ще облекчи граничните полицаи и ще отговори на въпроса какво се случва с хилядите българи, които се завръщат от чужбина, каза Борисов

Осигуряването на връзката между отделните институции е изключително важно. Обвързани са РЗИ, личните лекари, лабораториите, болниците, МВР, непрекъснато тече информация между тях. Убеден съм, че на с това софтуерно решение ще обхващаме в бъдеще и други сектори, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Според проф. Мутафчийски приложението ще помогне за разхлабването на мерките. Благодарение на него ще могат да се взимат научно обосновани решения за подобни стъпки, каза генералът. 

По думите на премиера Борисов апликацията ще помогне и за преодоляване на социалната изолация. „Останете си вкъщи и си цъкайте на приложението“, призова премиерът.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Томова

04.04.2020 | 11:24

А колко са заразените, със симптоми, на които се отказва тест за корона вирус? И защо? Нали оставайки в къщи или на работа, те продължават да заразяват други хора? Защо се правят тестове само на контактни лица, лица дошли от чужбина и тежко болни?

Отговори
3 4

Маринова

04.04.2020 | 13:00

Е как като са си вкъщи ще заразят други хора ?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?