Следвайте ни

Горанов обеща по-ниски цени на държавните бензиностанции ВИДЕО

viber icon

Министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след извънредното правителствено заседание, проведено чрез видеоконферентна връзка.

Беше обсъден Проект на решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси. Готвените промени предвиждат създаването на верига от държавни бензиностанции във всички областни градове.

Горанов аргументира намерението с възможността да се постигнат по-оптимални цени. "Когато международните цени се променят с определен процент, не същото се наблюдава с горивата в България", каза финансовият министър.

"Данъчните складове пък са собственост само на един оператор. Така се създава невъзможност за свободна търговия", посочи още Горанов.

Затова е решено бъдещата Държавна петролна компания да получи всички активи и дейности от Държавния резерв по отношение на резерва от нефтопродукти. Тя ще получи и контрола по спазването от страна на частните субекти на задължението за поддържане на определени резерви. 

"Темата за държавните бензиностанции не е основното нещо в този законопроект. Ние искаме да създадем допълнителна конкуренция и участвайки на този пазар, да покажем с пазарни механизми действителната цена на горивата на територията на Република България", каза още Горанов.

Фактът, че има вериги бензиностанции, които могат да си позволят да работят с 50-60 стотинки по-ниска цена, ни провокира, добави той.

После коментира и атаките срещу него от страна на хазартния бос Васил Божков, срещу когото има повдигнати 11 обвинения.

 

"Винаги сме поддържали добри контакти с хора, които искат да поддържат бизнес средата. Дори да е било свързано с намаление на ДДС – аз не го подкрепям и продължавам да имам резерви", заяви Горанов. 

"Опит за внушение, че един или друг политик се е месил в бизнес отношения с партньорите на Божков в бизнеса му или други договорни партньори от медии, е опит за пренасяне на вина към правителството за действия и бездействия от страна на организаторите на хазартни игри", каза още той.

"Изводът е, че позицията на Божков цели дискредитиране на представители на правителството в това число и на премиера Борисов, тя е неоснована", заяви министърът. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Народен съвет

19.05.2020 | 12:19

Държавна фабрика за тоалетна хартия-кога?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?