Следвайте ни

37 нови заразени с COVID-19, един от Пловдив, трима са починали ВИДЕО

viber icon

37 нови заразени с COVID-19 има у нас, 10 са в болница. 2174 са общо заразените. 1161 са изследвани за денонощието. Това съобщи членът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Тодор Кантарджиев.

2175 са общо случаите в страната. От новите случаи 23 са в София.

11% от общата ни заболяемост е на медицински персонал или 233 души.

573 са напълно излекувани. За вечрашния ден има 28 излекувани.

131 са заразените деца в страната.

1161 са изследванията, направени вчера. Досега общият брой на тестовете е 65 480, или над 9211 на 100 000 души население. 

 "За една седмица трябва да изследваме по един на 10 българи.  Вече правим така, че има 2-ма българи на 1 000 за седмица. Преди 11 седмици имахме една лаборатория, вече са 25. Десетки фирми предлагат реактиви, но в началото те идваха със забавяне, издваха недоокомплектовани", изтъкна Кантарджиев.

23 са новозаболелите в София, където вече има 921 случая, в Пазарджик са трима, в Благоевград и Видин – по двама, Плевен -2, Кюстендил, Пловдив, Сливен, Смолян и Ямбол - по 1.

Заразените жени са 20, а мъжете – 20.

За деня има трима починали - във ВМА 76-годишна жена с хронична белодробна болест, 67-годишен в Ямбол с артериална хипертония и втори мъж в Ямбол на същата възраст със сърдечни проблеми. Средната възраст на починалите е 68 години. 

Проф. Тодор Кантарджиев каза още: "Повече от 10 седмици НОЩ оперира обществото за данните, като се разглеждат и други проблеми. Като най-възрастен член на щаба и имайки опит в годините, съм на мнение, че когато заплахата е преодоляна, доста специалисти започват да се изказват. 

Говоря и за бруцелата преди години, антракса по морето, заплахата от ебола, която дори не беше нио в сравнение с коронавируса. Излизат и мнения, че като специалисти насаждаме страх. Но ще ви кажа, че още януари, когато разбрахме, че нещата в Китай са страшни, започнахме подготовка и казахме, че трябва да има предпазни маски и костюми, да видим как лесно да диагностицираме. 

Винаги посланията на щаба в последните 10-11 седмици са били на базата на научен анализ и да направим така, че при нас нещата да са малко по-леки от това, което се случва на държави дори в Европа, които са били пример в здравеопазването. И нито сме плашили, а само сме казвали истината според анализа. 

Цифрите сами говорят, че в нашата страна са по-малко заболелите и смъртните случаи", заяви проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев отчете, че изследване от Шотландия сочи, че всеки възрастен, починал с коронавирус би могъл да живее още средно 11-13 години. Средната продължителност на живота в ЕС ще намалее след пандемията от коронавирус, заяви той. 

64 000 са новите случаи в света от вчера.

В Швеция, които изостанаха след нас, има 625 случая, а Дания - 78 нови случая, защото там съвсем малко след нас въведоха мерките. Не плаша никой, но цифрите говорят сами. 

В Румъния са 190 новите случаи. Никой не плаша, но те са три пъти по-голяма държава, а имат значи два пъти повече случаи.

В Сърбия случаите са вече 10 000, а имаше забрана за излизане. В Гърция вчера имат 40 случая, тъм също не се излизаше от вкъщи. 

"Никого не плашим и не насаждаме хипноза. Даваме точни цифри и се вижда резултатът. Плавно се развива епидемията, няма много жертви. Имаме и план и не е вярно, че работим безпланово. Имаме план за седмици напред според развитието на епидемията какво и как да отваряме и с какви условия и мерки. Народът и Господ са ни свидетели, че благодарение на навременните мерки и поемане на голяма политическа отговорност, постигнахме тези резултати и накрая на бива да правим така, че на брега на Дунав да се удавим", категоричен бе проф. Кантарджиев. 

38 бяха новите случаи на инфектирани с COVID-19 вчера към 17:15 часа. Общият брой на заразените у нас отогава бешее 2138.

Новозаразените бяхаа в областите София (7 случая), Благоевград (10 случая), Ямбол (6 случая), Разград (5 случая), Кюстендил (2 случая), Видин (2 случая), Велико Търново (1 случай), Перник (1 случай), Плевен (1 случай), Русе (1 случай), Сливен (1 случай) и Смолян (1 случай).

При деца до 18 години беше установен един случай на 5-годишно дете в Кюстендил. Сред медицинския персонал имаше двама новозаразени лекари в София и Разград, с което общият брой  достигна 230 души. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?