Следвайте ни

На финала: 692-ма в битка за места в Националния съвет на БСП

viber icon

692-ма са кандидатите за членове на Националния съвет на БСП на финалната права и след направени отводи, пише 24chasa.bg. Те ще се борят за 113 места. Това стана ясно по време на заседанието на червения конгрес в НДК, което в момента е закрито за медиите.

Изненадващо бившият лидер Михаил Миков си е направил отвод от листата за пленума. По-рано сутринта той отказа да влезе и в ръководството на конгреса.

114 млади социалисти пък ще се борят за 37 места в младежката квота в Националния съвет.

Новият червен пленум ще е от 185 души, се разбра след отчета на комисията за предложения на новия състав, който се разглежда при закрити за медиите врати. 35 от членовете на пленума са делегирани представители на областните структури. По право влизат лидерите на Младежкото обединение, на жените и на ветераните.

Единствените, които до момента не са си избрали делегиран представител, са социалистите от Видин. Там структурата е разцепена и са постъпили две предложения, но комисията не ги прие и поиска ново делегатско събрание и ново гласуване.

За попълването на останалите места от пленума ще има таен вот. Той се очаква да започне около 20 ч, а броенето да продължи цяла нощ. Резултатите ще са ясни утре сутрин.

Всъщност именно попълването на Националния съвет е голямата битка на този конгрес, с която се очаква да се сложи финала на битката на Корнелия Нинова с вътрешната опозиция. Ако лидерката успее да се наложи и да вкара повече свои хора в бъдещия червен пленум, тя ще си осигури подкрепа и комфорт при вземането на решения. А гласът на опозиционерите вече ще се чува все по-слабо.

През 4-те години на първия й мандат Нинова неведнъж се оплака, че не може да работи с този състав на Националния съвет. Той я бламира в решението да изхвърли президента на ПЕС Сергей Станишев от листата за евроизборите. А наскоро, след старта на кампанията за лидер и нарастване на напрежението между Нинова и заместника й Кирил Добрев, който бе неин основен опонент, лидерката бе бламирана в някои важни решения.

Всъщност Националният съвет е органът, който взима важните решения в БСП в периода между заседанията на конгреса и определя политическата дейност на партията. Сред които утвърждаването на водачите на листи за парламентарните избори, кандидатите за президент и вице, и всички останали номинации, които соцпартията прави за държавни постове. Пленумът се взема и решението за участие в изпълнителната власт. По устав той заседава не по-малко от веднъж на два месеца.

На конгреса ще бъдат избрани още председател и 31 членове на Общопартийната контролна комисия. За председател ще се борят 16, а за членове са номинирани 171 души.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?