Следвайте ни

На днешния ден умира Поетът с ватенката Пеньо Пенев

viber icon

На този ден през 1959 година България загубва поета Пеньо Пенев. Поетът с ватенката, както го наричат всички, оставя трайна следа в литературата ни. Роден е на 7 май 1930 г. в село Добромирка, Севлиевско. Учи в гимназия в Севлиево. Участва в бригадирското движение в Димитровград при строежа на язовир "Росица", като става негов бард, пишейки едни от най-романтичните и възторжени стихове за „новия живот“, близки по звучене до най-добрите стихотворения на Никола Вапцаров. Работи като журналист във в. „Димитровградска правда“. По-късно е редактор във в. „Стършел“. За пръв път печата през 1947 г. Автор е на стихосбирките „Добро утро, хора!“ (1956 г.), единствената стихосбирка, която излиза приживе, „Ние от двадесетия век. Димитровград. Стихотворения“ (1959) и „Стихотворения“ (1961) (посмъртно).

След много житейски изпитания и тежка депресия Пеньо Пенев се самоубива в нощта на 26 срещу 27 април 1959 г. в хотелска стая №118 на хотел „Москва“ в Димитровград. В нарочно предсмъртно писмо до началника на Окръжното управление на милицията в града Пенев снема отговорността за своята смърт от своите близки и познати.

В Димитровград има музей, посветен на живота и творчеството на Пеньо Пенев. През 1962 г. е удостоен с Димитровска награда за литература за стихосбирката му „Стихотворения“. През 1970 г. е обявен за почетен гражданин на Димитровград. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Колко актуално звучи, нали?

Колко актуално звучи, нали?

27.04.2021 | 11:28

Светът бакалница и кухня станал е за тях! За тях партиен секретар си ти, стомах!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?