1939
Следвайте ни

МЗ: От утре може тестването на учениците да е само в понеделник

viber icon

Здравното министерство обмисля варианта учениците, които се намират в червените зони на разпространение на COVID, да се тестват само един път седмично. Решението може да бъде взето още в утре. Това обяви заместник-здравният министър д-р Александър Златанов в предаването „Денят на живо” по NOVANEWS.

„Обмисляме този вариант, чакаме да го обсъдим с целия екип на здравния контрол. Тази вечер коментирахме темата, ще я обсъдим и утре. И така още от утре може би ще въведем този вариант”, заяви д-р Златанов.

В момента процентът на положителните тестове сред учениците, там където се правят, бил нисък – под 1%. Имало и икономически мотиви за подобно решение.

Д-р Златанов увери, че всички ученици ще се върнат в училище, веднага щом се осигури безопасна среда. „Това означава да се създадат условия, в които да не се позволи разпространение на вируса", обясни той.

За него е недопустимо учениците да плащат, за да отидат на училище. „Трябва да се даде равна възможност за всички деца да отидат присъствено на училище. Тестовете трябва да бъдат 100% безплатни", смята д-р Златанов.

Той разкри, че държавните училища не купуват тестове, това правят министерствата на здравеопазването и на образованието, а изключения правят частните учебни заведения.

„В близките дни ще бъдат доставени около 2,1 млн. теста, а идната седмица се очакват поне още 2,5 млн. теста. Така в наличност ще има 4-5 млн. теста, които ще бъдат напълно достатъчни и ще стигнат до средата на януари", каза още той. И допълни, че МЗ иска секвенирането на положителни проби след PCR да бъде увеличено целенасочено и новият вариант Омикрон да се хване веднага, като засега няма случаи на тази мутация у нас.

Относно новата заповед д-р Златанов каза, че новото е, че българските граждани, които нямат зелен сертификат и подлежат на карантина 10 дни, имат възможност с отрицателен тест след 72-рия час да се декарантинират.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Подлоги европейски

Подлоги европейски

01.12.2021 | 21:38

Няма ли вече нормални хора и политици на тоя свят?! Спрете тази Ковид- истерия! Хипохондриците да се скрият, ако искат и в миша дупка, трезвомислещите хора да продължат живота си, а на децата и учениците да им дадем шанс да изживеят живота си нормално, а на като психически увредени и параноясали дебили. Стига мерки и теглилки! Всеки сам да решава дали и как да се пази, всички сме смъртни. По-добре ужасен край, отколкото ужас без край. Осакатяваме децата си психически и емоционално.

Отговори
7 0
Главорези

Главорези

01.12.2021 | 20:29

Децата унищожихте ако този вирус е толкова опасен омикрони и тем подобни защо от днес решихте децата да тръгват на училище.И то без тестове за Пловдив ЕГ без тест на децата.Защо какво правите зелени сертификати за молове,ресторанти и т.н. а децата без тестове на училище олуууууууууууууууууу

Отговори
5 2
Лепа

Лепа

01.12.2021 | 20:05

Съсипахте образованието само защото таки ви се нарежда - вие сте позор управляващите!!!!

Отговори
9 0
Kukuvica

Kukuvica

01.12.2021 | 20:04

Всеки понеделник нова доза, айде ваксинарите да са първи и така до безкрай

Отговори
8 0
да ви

да ви

01.12.2021 | 19:39

се изсера в гърлата

Отговори
8 0
и аз в гърлото

и аз в гърлото

02.12.2021 | 02:04

на всеки политик и мазняр ...отзаде да му го навра

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?