Следвайте ни

Мюсюлмански молитви подлудиха хасковлии

viber icon

Мюсюлмански молитви буквално подлудиха хасковлии тези дни. Хората се жалват от прекалено високите песнопения, които ехтят от високоговорителя на минарето и в делник, и в празник и пречат на работата и спокойствието им.

Магазинът ми е на главната улица. Когато започне да пее имамът, въобще не може да се работи, тъй като той заглушава всичко, оплака се в писмо до “Хасковска Марица” Галя Димова.
Какво е това нахалство, Хасково е в България, а не в Турция, и ислямът не е основна религия, та службите в джамиите да огласят по няколко пъти на ден целия град, възмущава се Иван Сотиров.
Високоговорителите досега бяха на Ески джамия, но тя е в ремонт и затова службите се преместиха в Чаршъ джамия. Това, което се чува от уредбата, е езан - покана за молитва. Според ислямската традиция тя трябва да звучи по пет пъти на ден, поясни районният мюфтия Фаик Хаджи Мурад. В Хасково обаче поканата е само два пъти - за обедния и вечерния намаз. В София, например, се спазва ритуалът за петкратната молитва и всеки път се пее езан, добави той.
Песента на имама оглася центъра на Хасково около 13 и 16 часа. Началото на молитвените служби се мени в зависимост от изгрева на слънцето и се премества с по няколко минути напред, поясниха запознати. Никой от общината не е направил забележка относно силата на звука и смущаването на обществения ред. Устни предупреждения по този повод от местната управа е имало, но преди няколко години, стана ясно още.

Приемам критиката, обещавам, че ще намалим силата на звука. Никой от нас не иска напрежение и недоволство. Има детски градини, хора, които живеят наоколо, наистина не е редно да се пречи, заяви Хаджи Мурад. По думите му, мюсюлманските служби ще се върнат в Старата джамия най-вероятно през другата седмица. Минарето там не е толкова високо и звукът не ехти чак толкова надалеч. Тогава проблем няма да има, каза още духовникът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?