Следвайте ни

МВнР: Подвигът и волята на Атанас към върха няма да бъдат забравени

viber icon

От българското Министерство на външните работи съобщиха, че пакистанските власти са потвърдили с уведомление смъртта на алпиниста по дипломатически път чрез посолството ни в Пекин. МВнР е в контакт с близките на Атанас Скатов и оказва съдействие по случая.

Министерството на външните работи на Република България изразява своите съболезнования на семейството и близките на загиналия алпинист! Съболезнования през посланика на Пакистан в Пекин бяха отправени и от пакистанското правителство.

“Изказваме преклонение през силата на духа на нашия алпинист – неговият подвиг и нестихващата му воля към върха никога няма да бъдат забравени”, заявиха от външно министерство.

За 42-годишния българин това бе 21-а експедиция в последните осем години и общо четиринадесета атака на осемхилядник. Голямата мечта на родения в Сливен алпинист бе да изкачи всички осемхилядници, като от нея го деляха четири върха – К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат.

Това е трети трагичен случай с български алпинист в последните години. През май 2018 година Боян Петров изчезна при изкачване на Шиша Пангма, а година по-късно Иван Томов загина на Лхотце.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай