Следвайте ни

Музата на Боян Петров каца с парашут върху топола

В джунглите на Амазонка срещнах пирани и каймани, казва любимата на алпиниста - Радослава Ненова

viber icon

До всеки успял мъж стои силна влюбена жена. Това правило важи и за най-популярния български алпинист Боян Петров. След поредния изкачен осемхилядник Боян бърза да се върне при любимите същества - Радослава Ненова и сина им Явор.  


Разбира се, че е трудна съдбата ми. Не е лесно да си до мъж, за когото катеренето на най-високите върхове и изпитанията са начин на живот, а трудностите - задължителни, признава Ради. Въпреки крехката си физика, тя никога не се оплаква, че грижите идват в повече, докато Боян е на поредната експедиция. Алпинистът знае, че винаги има подкрепата на своето момиче. Любовта трябва да е свобода, не окова. Обичаш ли човека до теб, подкрепяш го безрезервно, категорична е  Ради.  

Очарователната дългокоса брюнетка е от рядката порода жени, за които високата планина не е убиец, а предизвикателство, тест на собствените възможности. Затова Ради не тръпне от страх, когато Боян се отправи към поредния връх. Просто стиска палци любимият да успее. Не мога да живея във вечен страх, така че просто съм го игнорирала. Естествено, в планината винаги може да възникне проблем, ала с хладнокръвие и воля той може да се преодолее, смята Ради.   

Убедена е, че Съни, както го наричат близки и приятели, ще успее да осъществи мечтата си - да е първият българин, стъпил на всичките 14 осемхилядника. До короната му остават само още четири, два от които, включително първенеца Еверест, смята да изкачи тази година. 

Ради не вярва в талисмани - това, което пази Боян на високите върхове, са добрите  мисли. В същото вярва и алпинистът - обграждам се с добронамерени хора с позитивно излъчване, признава катерачът, който е и утвърден учен зоолог в Националния природонаучен музей. 

Запознали се на курс по катерене, в който Боян бил инструктор. Да откриеш своята половинка е щастие, което просто ти се случва, признава Ради.  

Това, което прави спойката им толкова силна, е общата страст към планините.

Катерили са заедно из целия свят. Били са  на базовия лагер на втория по височина връх в света - страховития К2. Докато спали, чувала как се разпуква ледът под палатката, а сутринта било изчезнало цяло езеро в цепка, която се е разпукала.

 За щастие, не са имали чисто  катерачески инциденти. А най-трудният момент за семейството се  случил  на асфалтов път в Кресненското дефиле. На 23  август 2016 г. румънско ауди блъска жестоко Боян, докато с еколога Андрей Ковачев проучват  варианти за трасето на лот 3.2 на магистрала „Струма”. С опасност за живота алпинистът е настанен във ВМА.  

Като ми се обадиха да ми кажат за катастрофата, бях вкъщи - седнах на дивана като в транс, трудно ми беше да осъзная какво се случва. Боян не помни първите дни, защото беше в кома. Трябваше да крия от малкия няколко дена, докато самата аз разбера със сигурност какъв ще бъде изходът. Детето остана с моите родители в Рила - без интернет и телевизия, защото медиите не спираха да въртят новината. Хората се обаждаха, питаха как е Боян. Имах вътрешно усещане, че всичко ще се оправи, но лудницата ме напрягаше. Не можех да си изключа телефона заради връзката с болницата, неспирният звън и есемеси ме преследваха, спомня си драматичните дни Ради.   

Щом Боян излиза от кома,  идва нова трудност - да прибере мъжа си от болницата и да поеме грижите за него. Действало  много потискащо да придвижва в инвалидна количка човека, катерил върхове. Най-трудно било да се справи с безсънието и лошите мисли, дори книгите не помагали.  

Ради е запалена по планинските ултрамаратони и  има солидна колекция медали от планински състезания. А на 120-километровия маратон „Персенк ултра” получила неочакван небесен подарък, докато тичала по трасето през гората над село Хвойна. Било около 3 часа през нощта, когато в небето преминала огромна падаща звезда с разкошен спектър от цветове в опашката - като дъга. По-късно Ради разбрала, че е видяла изключително рядкото  природно явление „Булит“, което са виждали малцина избраници.  

Радослава балансира натоварванията с рисуване и йога - убедена е, че освен суровия живот, тялото и духът се нуждаят и от равновесие.

Синът им Явор обича планината - родителите на Ради имат къща в Рила, където малчуганът прекарва голяма част от летните ваканции. Имали са общи незабравими преживявания -  като нощното качване на Копитото на Ради и приятелките , в което момчето ги придружило. Отплеснахме се на слизане и налетяхме на нова пътека, където открихме нов заслон. Явката каза, че сигурно тук живеят канибали. През целия път надолу си разказвахме страшни истории и май само него не го хвана страх, казва планинарката.

Идваме често в Пловдив и Перущица - там живее дядото на Боян, мястото е много красиво. Явор гони животните по двора. Близо до Перущица е трасето на едно от любимите ми състезания  - двамата ми мъже идват за подкрепа на старта и накрая ме аплодират на финала. Докато аз се моря да тичам по родопските баири, Боян и Явор  спят блажено в Перущица, разказва Ради.

Изпадала е в рискови ситуации - като кацането с парашут на топола. Това обаче са уроци по пътя. Ради е била в Алпите, Кавказ, Хималаите, в  планините на Пакистан, в джунглите на Амазонка, в пустинята на Мароко. Любимото пътешествие е това в Африка. Около месец прекарала в най-дивата част, в изкачвания и слизания от върхове над 5000 метра. При местното племе масаи видяла сблъсъка на цивилизацията и дивото. В бразилската джунгла на Амазония е била на ръка разстояние от пирани и  каймани. Непал крие неописуема магия. В Хималаите разбираш,  че има нещо по-силно от материята - това е душата, казва Ради. 

Красивото момиче с желязна воля не спира да следва мечтите си - колкото по-смели, толкова по-примамливи. Една от тях  е да стигне до Южния полюс някой ден.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?