Следвайте ни

МРРБ за ТОЛ системата: Малки приходи и многомилионни разходи

Близо 70 мил. лева от необработени нарушения са загубите само за година

viber icon

Неработещи контролни точки, стотици хиляди необработени нарушения, малки приходи и многомилионни разходи. Това са само част от проблемите, които са открили от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в родната ТОЛ система.

"Идеята на тол системата беше 50% от приходите да отиват за рехабилитация на пътна инфраструктура, а другите 50% да отиват за строителство на такава. Бяха отделени огромни средства, които бяха оправдани с бъдещи огромни приходи. А в момента тол системата не надхвърля собствената си издръжка" каза на пресконференция в Министерството днес  служебният зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов.

Според данните за 2019 година, само от електронни винетки, държавата е събрала събрали 392 млн. лева. За 2020 г., вече с работеща ТОЛ система приходите са с 600 000 лева по-малко. "През 2021 г до май месец сме събрали със 185 млн. лева по-малко, 205 млн. лева спрямо прихода от 2019 г. До края на тази година трябва да съберем 185 млн. лева, за да стигнем нулата и тази система да се самоиздържа" заяви Христов.

Той отбеляза, че след проверка от 212 камери до 3 тона и половина функционират между 30 и 70 камери. Контролни точки - 117 за над 3 тона и половина. От тях реално функционират между 10 – 30 броя. Причината е, че изпълнителят е трябвало да разработи софтуер, който да се самообучава и да обработва тези контролни точки. В случая той не се прави и те се обработват ръчно, съответно хората не смогват да обработят всички данни от тол системата и тези камери не функционират в пълен размер, каза зам.-регионалният министър.

Нещо скандално, на което се натъкнахме, е, че центровете за данни и контролните точки са на приблизителна стойност 100 млн. лева, а нямат застраховка. Необработените нарушения за година назад са около 200 000, на приблизителна стойност 70 млн. лева. Толкова сме загубили през последната година от тол управлението от необработени нарушения. Това не е нормално, това не е нормално функционираща структура, обяви Захари Христов.

Един от основните проблеми на тол системата е политическорто решение за таксовата политика, посочи служебният зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Тодор Анастасов. Този, който основно разрушава пътищата – камионите, не плаща достатъчно за тях. От това страдат всички. Трябва да има някаква справедливост, да се направи така, че да възтържествува справедливостта. Системата трябва да се промени така, че таксуването да стане адекватно, подчерта Анастасов.

От АПИ пък плащали  по 2 млн. лева на месец за поддържка на фирмата „Капш“, която обаче е само софтуерна – физическите ремонти и замяна на части са ангажимент на пътната агенция. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Режи яко чифутския тумор превзел всяка контролираща и санкционираща ад

Режи яко чифутския тумор превзел всяка контролираща и санкционираща ад

29.06.2021 | 21:42

Ония търтейчета който назначиха първом и им закупиха едни шаренки коли изяват всички приходи барабар със шефовете си Режи яко административни плъхове Реже яко ония който се наричат контролиращи нещо си а всъщност са едни безполезни търтей смучещи като кърлежи ресурс Режи яко калинки търтей чифутски масово гласуващи за чифутската партия ГРОБакопачите на България Назначавай малко но даказали се Българи милеещи за България

Отговори
0 0
OldTen

OldTen

29.06.2021 | 18:57

Поредните твърдения без факти, аман от от хора, които само мразят!

Отговори
3 2
Георги

Георги

29.06.2021 | 18:20

Не мисля, че има човек, който им вярва, защото ако имаше истина в изказванията, щяха да публикуват отчетите, за да видим какви са приходите, но не. Всички коментиращи и плюещи са партийно ангажирани за това тролване!

Отговори
3 1
Нора

Нора

29.06.2021 | 16:41

Тате, където и да бръкнеш само схеми, далавери и кражби и на децата им стана ясно вече

Отговори
4 4
Мирослав

Мирослав

29.06.2021 | 16:34

Тези 100 % са от с.Торбалъжи. :-).

Отговори
4 2
Тато

Тато

29.06.2021 | 16:33

Поредното министерство с фалшиви нови, хора дайте факти покажете справки, да видим какво са приходите, покажете чиновника, който не се е свършил работата стига с тея предизборни обвинение, само лъжете, дайте факти.

Отговори
5 4
Борис

Борис

29.06.2021 | 16:28

Нали ГЕРБ ни обещаваха да потекат реки от пари след като похарчихме стотици милиони за тази пуста система

Отговори
5 5
Лимбо

Лимбо

29.06.2021 | 16:23

Самодостатъчен рахатулсун

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?