49
Следвайте ни

МРРБ откри нарушения за милиони при ремонтите на републикански пътища

viber icon

Министерството на регионалното развитие откри нарушение при ремонтите на пътища от републиканската пътна мрежа. Това заяви на брифинг министърът на регионалното развитие Виолета Комитова. Тя подчерта, че магистралите и републиканските пътища са ангажимент на АПИ, предава Нова тв.

За поддръжката на тези пътища МРРБ сключвало договори с фирми в различните общини за 5 години. В годишния бюджет се отпускат 400 млн. лв., които се разпределят между общините. През годината обаче се възлагали и други ремонти и обществени поръчки, за да се стигне до дефицит. Те достигали до 1,5 млрд. лв. Подобна е била ситуацията и през 2018 г. и 2019 година. Тези допълнителни пари се дават на общините в края на годината с постановление от Министерски съвет.

 
 

От МРРБ са забелязали и друго нарушение. Ремонтите са вписани като текущи, а не като основни, за да бъдат усвоени повече средства. Такива ремонти обаче или не се осъществявали, или се правели по-евтино от предвиденото. Пример беше даден от зам.-министър Иван Шишков, който показа снимки на отсечката Самоков – Ихтиман, както и на път край Камчия.

„Ние продължихме да правим анализи и установихме следното. За ремонта на АМ „Тракия” в края на 2018 г. по нареждане на тогавашния министър Нанков е поискан доклад за състоянието на пътищата. По същия този доклад за отсечката е предвидено да се направи текущ ремонт, не основен. Сумата, предвидена за ремонта, е 207 млн. лв. Първоначално АПИ е предвидила 59 млн. лв. Вижда се, че сумата е завишена много. Знаете какво е състоянието на тази отсечка. Ровейки се в цялата тази история, се вижда, че понятието основен ремонт е обърнато, а е извършен текущ ремонт”, обясни зам.-министърът.

В доклада, посочен от арх. Шишков, се казва, че 79 обекта са „пътища в лошо състояние”. За 13 от тях е имало проекти за основен ремонт.

„В 24 от обектите има 100% съвпадение на дължината на описаните пътища и по описаните в доклада. Само за тези обекти оскъпяването е 182 млн. лв. или 2,6 пъти. Ако тези пътища бяха направени като основен ремонт, имаше проект, щяха да имат гаранция и нямаше да са толкова скъпи. 76 от пътищата фигурират в т. нар. текущи ремонти. Стойността за тяхното финансиране е 370 млн. лв. Ако тази сума я умножим по този коефициент – 2,6, тогава се получава 956 млн. лв. Цялата тази история между текущ и основен ремонт, която освен, че нарушава закона, накрая ни струва и по-скъпо”, посочи още зам.-министърът.

„Имаме ситуация, в която се казва, че няма да изпълняваме проектите за основни ремонти. Готовите проекти ги хвърляме в коша, няма гаранция, няма разрешение за строеж, и се изпълняват действия под рубриката „текущ ремонт”. ДНСК няма сила да проверява при такъв случай. За всичко останало трябва разрешително за строеж, което подлежи на проверка”, обясни шефът на ДНСК арх. Влади Калинов и показа текущ ремонт от пътя Ихтиман – Белово.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

финансист

финансист

09.11.2021 | 17:46

ЙОРИ ,А ТИКВАТА КАТО ИЗТЕГЛИ 16 МИЛИАРДА ДЪЛГ ,ЩО ТОГАВА НЕ ГРАЧИ.В ПАРЛАМЕНТА СТАНА СКАНДАЛ И ДАЖЕ ПАТРИОТАРИТЕ ,ПАТЕРИЦА НА БУЦИ, ГЛАСУВАХА ПРОТИВ.ПОДКРЕПИХА ВИ ДРУГИТЕ ВИ ДРУЖКИ ,ДПС.

Отговори
1 3
КЪДЕ СА

КЪДЕ СА

09.11.2021 | 17:20

КЪДЕ са 500-те милиона от Хемус който дръпнахте . Крадци и боклуци сте начело с президента и цялата шайка

Отговори
6 3
Комитова

Комитова

09.11.2021 | 16:58

Пак лъжи и компромати точно преди изборите,пак без доказателства и без сигнал за престъпление до прокуратурата,спрете се вече ставате смешни...

Отговори
6 2
магнит за гадост

магнит за гадост

09.11.2021 | 15:55

Вече са два милиарда кредитите на служебния кабинет - ние ще ги връщаме, не те. Комитова вече се конкурира по гнусотия с Мая Манолова - още като я види човек и червата му се обръщат от гнус. Цялата негативна енергия са всмукали в себе си. Ще се разболеят от нещо.

Отговори
8 5
OldTen

OldTen

09.11.2021 | 15:33

Тази защо не стане прокурор и да разк.ива ли разкрива? Ама, шундо проста, започни да работеш и да ст.оиш, за това си там!

Отговори
8 4
Българската прокуратура ще спи

Българската прокуратура ще спи

09.11.2021 | 15:14

Българската прокуратура ще спи докато Гешев главен прокурор срам и позор за българската правосъдна система.

Отговори
5 8
Йори

Йори

09.11.2021 | 14:47

Я кажете за кедита от половин милиард, който изтеглихте и как ще разпределите тези 300 лв. помощи и дали тези 300 лв. помощи предизборно не са легално купуване на гласове!!!!

Отговори
11 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?