Следвайте ни

МОСВ подготвя забрана за внос на отпадъци от страни извън ЕС

Забавянето на документи в министерството е между 8 и 16 месеца, твърди служебния министър Личев

viber icon

Проверки за финансови злоупотреби ще има и в Министерството на околната среда и водите. Тонове грешки, натрупани с години от предишни управления, открива служебният министър Асен Личев, влизайки в кабинета си в Министерството на околната среда и водите.

"Големите грешки са, че основни политически документи не са придвижени. Както и плановете за управление на речните басейни и плановете за управление на риска от наводнения, които уреждат за държавата начина на управление, гарантиране, че няма да има наводнения", каза пред Bulgaria ON AIR служебният ресорен министър, като подчерта, че документите се движат със закъснение между 8 и 16 месеца. 

"Заварих липса на функцията на министерството да създава и управлява политики за управление за опазване на околната среда. Това е основна грешка. Втората грешка, която видях - държавни служители по един или друг начин са съучаствали при създаването на схеми за усвояване на пари", допълни Личев.

"Колегите да подготвят заповед, която забранява вноса на отпадъци от страни, които не са членки на ЕС - Турция, Северна Македония и Сърбия. И транзитът на отпадъци на територията на България, с изключение на този между Гърция и Румъния, защото те са членки. И да се опитам да забраня, макар и временно, транспортирането на отпадъци през нашата акватория на Черно море. Това го правя от гледна точка за опазване на околната среда и водите, както и от гледна точка на общественото настроение на народа", каза още служебният министър.

Според министър Личев бюджетът, приет от Народното събрание за 2021 година, е с разходен лимит от 70 млн. лева, който не може да бъде променен по време на служебното правителство. "Това означава, че всички инвестиционни проекти оттук нататък, ако има - няма как да бъдат платени до конституиране на ново Народно събрание", подчерта Личев.

Министърът беше категоричен, че един от големите проблеми в страната са завишените норми на прахови частици, които ни класират сред страните с най-много смъртни случаи вследствие на тях.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

на съд

на съд

28.05.2021 | 10:44

АМИ кретенс.кия министър на ГЕРБ до сега толкова години кво е правел??? Така също и калинките около него, С КОИТО е крАл средства . Искаме съдебни дЕла и ефективни при----съди......

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?