Следвайте ни

Мощен скандал в Скопие! Посегнаха на Ботев, гаврата е страшна

viber icon

Мощен скандал се заформи в Северна Македония, където посегнаха на Христо Ботев. "Не плачи, майко, не тъжи" на големия български поет се превръща в македонска народна песен без автор.

Това сподели пред  Bulgaria ON AIR проф. Ана Кочева от Института по български език към БАН. Тя коментира съдбата на българските книги в Северна Македония.

"Част от българските книги са подложени на чудовищна манипулация в Македония и има съдържателна подмяна. Те започват да се представят като македонски книги. Ако братя Миладинови все пак са българи от Македония, то Христо Ботев е подложен на „препеване“, обясни проф. Кочева.

Международен екип издава "Бяла книга за езиковия спор с РС Македония", която щ е излезе на различни езици. Тя показва исторически факти, които са останали встрани от общественото внимание. В книгата има информация, че репресиите срещу наши сънародници в РС Македония не само, че не са останали в миналото, но продължават и до ден днешен.

"Всички съавтори на книгата са българи – от Западните покрайнини, от Македония, от Албания. Тя е готова, вече е в печатницата и до няколко дни ще излезе на пазара. Отделно от това, че ще бъде издадена на български, тя ще бъде адаптирана към македонската книжовна норма – не казвам преведена, а адаптирана. Не е на чужд език – също е на български, но това е формулировката. Освен на български, ще бъде преведена на английски, на немски, на испански, на португалски и на албански език", добави Владо Тренески, журналист от Охрид. И би тревога: "Българските книги автоматично стават забранени за притежаване, а камо ли за четене.".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Валентин ангелов

Валентин ангелов

08.02.2021 | 14:15

Ей тъ@анари , Македонците си направиха държава , а тук е@аха майката на държавата.Какво очаквахте , продажни бо@луци!!??

Отговори
9 5
Валентин ангелов

Валентин ангелов

08.02.2021 | 14:12

бягайте старшината да ви зачисли канчета , манерка , мешка и въшкарници и юруш към скопие.

Отговори
8 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай