Следвайте ни

"Монд" с тревога за здравето на Слави Трифонов

viber icon

"Бъдещият премиер трябва да е с профил, различен от моя. Трябва да е някой, който е учил, говори чужди езици и достойно представя България", заяви в специално интервю пред в."Монд" лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.  Той допълва, че "разбира се, че има предвид едно име".

Журналистът, говорил с него, пише, че той обещава при победа на изборите да отстрани главния прокурор, обвиняван, че си затваря очите за корупцията. "Той е недорасъл за поста", критикува го Трифонов пред Жан-Батист Шастан, който е говорил с лидера на ИТН на 21 юни в офиса на продуцентската му компания в София.

Статията е озаглавена "Слави, певецът, който обръща нагоре с краката българската политика". Но в нея няма актуални снимки от разговора, защото Трифонов е отказал да бъде сниман. Според автора той трудно седи на дивана в обширния си кабинет, а на стената са подпрени патерици, като обяснението му е, че "Имах счупване, от което трудно се възстановявам".

Шастан допълва още, че домакинът му е бил със "сиво-синкава кожа", както и че в София упорито се носят слухове за здравословното му състояние, особено след като отдавна не се е появявал публично в столицата.

Френският журналист го нарича проевропеец и иконоборец.

"Когато разговорът стигне до темата за корупцията, Слави се изправя в канапето и очите му с блясък се вторачват в журналиста: "Имаме брилянтни закони, но не се прилагат. Трябва да изградим отново правораздавателната система".

Статията продължава с приоритетите на партията и описание на това как се води предизборната й кампания.

Трифонов я води с редки появи на телевизионния си канал или с кратки текстове във "Фейсбук", като избягва дебати и интервюта за българските медии, пише "Монд".

Питан за думите на заместника си, че към журналисти може би трябва да се прилагат средновековни закони с отсичане на ръце, той отговаря, че това е било "безсмислица, която е била преиначена".

За обвиненията от опонентите му, че е популист, той отвръща, че "те дори не знаят, че тази дума произлиза от "народ".

"Слави казва за себе си, че като телевизионен водещ, влязъл в политиката, "можем да го сравняваме с Бебе Грило, основателят на италианското движение "Пет звезди", с украинския президент Зеленски или с Доналд Тръмп. Резултатът не винаги е убедителен, но се вписва в духа на времето - особено силно подхранван от ендемичната корупция в България - благодарение на което любими стават най-невероятните кандидати", разказва още "Монд".

Трифонов твърди, че неговите примери в политиката са Маргарет Тачър, Роналд Рейгън и Еманюел Макрон.

Изданието цитира бивш служител на Европейската комисия, според когото "Слави е напълно проевропейски настроен", но популизъм може да се победи единствено с популизъм. В интервюто Трифонов казва, че е за приемането на еврото, както и че "пътят на България е да е безусловно член на НАТО и ЕС". След което уточнява, че "не можем да избягаме от историята си, благодарни сме на Русия, но времената се промениха".

Лидерът на ИТН дори се обявява за "трансформиране на ЕС в държава, отколкото да остане съюз на различни държави", както и призовава "твърдо" да се отговори на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и на Виктор Орбан.

Законът в Унгария, забраняващ за се говори на малолетните за хомосексуалността, по-скоро "ни дава доказателство", че "ЕС трябва да бъде държава", за да "се попречи и в другите държави свободата да стане като в Унгария". След което Трифонов се въздържа да защити ратифицирането на Истанбулската конвенция в България, понеже "това не е приоритетна тема", допълва "Дневник".

Трифонов не е сигурен, че ще събере достатъчно гласове от партиите на протеста за мнозинство в парламента, което да е срещу статуквото на социалистите и партията на Бойко Борисов, но е сигурен, че не иска да е министър-председател, пише "Льо монд".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Валл

Валл

08.07.2021 | 15:49

С една дума иска да узакони Педерастията...

Отговори
2 0
Рангел

Рангел

08.07.2021 | 12:33

На срещата в Пловдив с Борисов на 07.07 в залата присъстват основно доведени по задължение служители на Районните кметства .Тези хора не са по собствено желание там а по принуда .Тези хора не са симпатизанти на ГЕРБ нито пък такива дето много искат да видят Борисов .Тези хора извикани още в 16 часа повече от два часа стоят чакат противно на желанието им.Тези хора доведени за масовка на дали ще гласуват за ГЕРБ , даже да приемем че биха имали намерение да подкрепят Борисов при така създалата се обстановка доведени принудително подобно на манифестациите преди 1989 година ще гласуват за друг. Ако не беше тази изкуствена масовка в залата щеше да има не повече от 100 човека. Кой заблуждавате с тези режисирани мероприятия Борисов ли ? Кой? На 11.07.2021 ще стане ясно.

Отговори
1 4
Калоян

Калоян

08.07.2021 | 12:05

Слави е номер едно ! В неделя ще отнесе всички и Бг тръгва в правилната посока!

Отговори
2 9
Лафчу

Лафчу

08.07.2021 | 12:38

Ще те отнесе с к.у.р в гъза

Отговори
5 1
Dii

Dii

08.07.2021 | 09:36

Монд по скоро трябва да се тревожат за интелекта на Слави.

Отговори
15 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?