Следвайте ни

МОН: Всички ученици може да минат на онлайн обучение

viber icon

МОН обмисля локално преминаване към дистанционно обучение на всички ученици при влошаване на епидемичната обстановка.

„Даваме възможност да се взима решение, което е обусловено от ситуацията в съответната община или област, както и от конкретната ситуация в даденото училище. За щастие има и учебни заведения, където не са регистрирани случаи на коронавирус“, каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова по бтв.

По думите й е много важно малките ученици от начален етап да бъдат присъствено в класната стая.

„Локалният принцип е много по-верният в случая, защото имаш пряк поглед върху ситуацията – какъв е броят на отсъстващите ученици, на отсъстващите учители, на карантинираните ученици и учители или паралелки“, обясни Михайлова.

Според нея е важно да се има предвид и преобладаващото мнение на родителите и то се знае предварително от самите директори. Михайлова даде пример с училище в Търговище, където са подадени над 200 молби от родители за преминаване към дистанционна форма на обучение.

На въпрос колко трябва да е дълъг един онлайн час, зам.-просветният министър каза, че той трябва да е по-кратък от класическия. Сега часовете при по-големите ученици е 45 минута, а при онлайн обучението трябва да е до 40 минути.

Часовете може да са и 30 минути в зависимост от гимназиалния или прогимназиалния етап. За най-малките пък, според нея, трябва да е до 20 минути.

 „За“ и „против“ дистанционното обучение: Противоположни мнения за онлайн режима в училище
„Трябва да се спазва тази хигиена, която е задължителна от гледна точка на здравословните и безопасни условия“, каза Таня Михайлова.

Към днешна дата 623 са учениците, регистрирани с коронавирус. Карантинирани са близо 13 000 ученици и 117 паралелки. 859 са учителите с доказан COVID-19.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

159632

159632

04.11.2020 | 15:44

Когато т. нар. ръководители говорят с условни изречения и уклончиво, без всякакво ясно макар и непопулярно виждане и решение, означава само едно - това не са ръководители, а нагаждачи без ясно виждане и твърда ръка... Това винаги води до хаос в която и да е система Здравната система е в пълен хаос и Господ да ни пази, образованието отдавна я следва, но може и да я задмине ... Тези от МОН трябва да бъдат изправени пред роднините на починалите учители, за да им обяснят, че учениците не заразяват ...

Отговори
4 0
ДЯЦИ

ДЯЦИ

04.11.2020 | 15:04

ОТ УЧЕНИТЕ , ПО ПРОСТИ НЯМА. ЗАТВАРЯИТЕ УЧИЛИЩАТА. КАКВО ЧАКАТЕ ГЪСОЦИ ТАКИВА.

Отговори
2 0
Дуков

Дуков

04.11.2020 | 14:41

Учебната година трябваше и тази година да бъде онлайн обучение.Защо трябваше да е присъствено открита учебната година?Много добре се знае че събирането на едно място от много хора би довело до стремглаво увеличение на броя на заразените.Сега заради поредните тиквеници броят на заразените ще се качва главоломно.И съседните нам държави като си затворят границите и ние сме дотам!

Отговори
4 0
Асенова

Асенова

04.11.2020 | 12:04

Как после "локално" ще обяснявате на семействата за починалите учители? Прехвърлянето на отговорност не ви оневинява. По една маска не сте им дали на учителите от началото на учебната година!

Отговори
8 0
Аз и тя

Аз и тя

04.11.2020 | 11:27

Какво значи СПОРЕД Нея! Няма ли дадат ясни инструкции като хората, колко да е продължителността на един час? СПОРЕД МЕН ще е 15 минути. МОН остави всички ни да се лутаме, обвиняваме и всеки сам да се спасява. Веднага да напускат министерството, веднага.

Отговори
9 0
П.роста

П.роста

04.11.2020 | 10:50

Т.ъпа ов.ца! 4000 болни за 24 часа. Всички онлайн да се обучават. Който иска и може пак ще се научи! Даскалите са кът и точно тях трябва да пазите!

Отговори
9 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?