Следвайте ни

МОН въвежда предмет „Родинознание“ от следващата учебна година

viber icon

Благодарение на ВМРО МОН въвежда предмет „Родинознание“ от следващата учебна година, съобщиха от партията, пише dariknews.bg. Дисциплината ще замести настоящата „Околен свят“ за I и II клас в началното образование.

Тази промяна на образователното министерство е в изпълнение на Закона за предучилищното и училищно образование, който определя една от целите на образованието „съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност“ (чл. 5, ал. 1, т. 2). От ВМРО напомнят, че също така това е и част от Програмата за управление на правителството, в която в цел 97 е посочено изрично: „Повече родолюбие в училище.“

Отново в този контекст в мярка 349 е залегнало и разработването и утвърждаването на учебни планове и програми, чието съдържание гарантира познаване на българската история и достиженията на българската култура, както и приноса на предците ни към цивилизацията.

Извън програмните рамки ние от ВМРО насочват вниманието към това, че предметът, който е заменен с „Родинознание“, се наричаше „Околен свят“. Неясно и трудно обяснимо за децата название. Кой свят? Материален, духовен или виртуален, питат още воеводите.

В сравнение с това „Родинознание“ е ясно - знание за нашата Родина България.

Патриотичното образование е основна част от програмата на ВМРО и на „Обединени патриоти“. Любовта към родината и опазването на нашата национална цялост и идентичност е изконна ценност за Организацията в продължение на вече 127 години от основаването на ВМРО насам.

Преди повече от две години по инициатива на заместник-председателя на Комисията по образование в парламента и заместник-председател на ВМРО доц. д-р. Милен Михов беше свикана и нарочна комисия в МОН, която прегледа учебниците за порочни упражнения и факти с пошло съдържание като примери, които бяха въведени в годините назад в различни помагала и учебни пособия по различни предмети. Те даваха съвсем друга представа за родната реалност, история и култура и по своята същност подменяха народопсихологията и историята, залегнали в корените на българщината, коментират от ВМРО. И добавят, че въвеждането на предмет „Родинознание“ е стъпка напред към обучението на децата ни в родолюбие и патриотизъм.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Хаха

Хаха

25.06.2020 | 07:45

В средата на 80-те си беше точно Родинознание - тогава бях в малките класове. Може и от по-рано да е. Време беше да го върнат, че тоя Околен свят звучи съвсем безлично - може да е България, може да е маалата...

Отговори
1 0
Ученичка от старото поколение

Ученичка от старото поколение

24.06.2020 | 23:42

"Въвежда предмет"? Сериозно? Или искате да кажете "връща обратно старото име на предмета"?

Отговори
5 0
Ковидчо:

Ковидчо:

24.06.2020 | 23:06

А, това не беше ли "комунистическа" отживелица, поради което го бяха премахнали преди години?!

Отговори
2 0
намръщенЪ

намръщенЪ

24.06.2020 | 21:45

Връща се стар предмет с ново име. През 90-те години и в началото на тоя век си имаше "Родинознание" в 4клас(мисля и в 3-ти), а във 2-ри беше "Роден край". Историята започваше в 5 клас, Географията година по-късно.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?