Следвайте ни

Молдова обяви за какво разследва Васил Божков: Монопол в хазарта с лобистки закони и данъчни измами

viber icon

Васил Божков е успял да постигне монопол в игралния бизнес в Молдова като е прокарвал лобистки законови текстове и е подкупвал е висши държавни служители. Това стана ясно от изявлението на главния прокурор на бившата съветска република Александър Стояногло, който даде брифинг за обвиненията срещу българския хазартен бос, укриващ се в Дубай. 

Разследването срещу него е по криминално дело за монополизацията на игралния бизнес. Държавни чиновници от Министерството на икономиката и Лицензионната палата са действали в свой личен интерес и в интерес на трети лица, твърди Стояногло, пише сайтът Нюзмейкър.

Прокурорите проверяват "пътя на действията, които са довели до ощетяване на държавния бюджет заради съмнителните схеми на някои чуждестранни компании и монополен контрол над хазартния бизнес. За да се постигне това на ниво правителство и парламент е била приета "съответстваща нормативна база", каза Стояногло.

Той припомни, че през 2016 г. в Молдова бяха отнети лицензите на всички игрални заведения. "Бяха закрити около 60 предприятия, хиляди останаха без работа. Десетки фирми и хора бяха незаконно привлечени към наказателна отговорност. Десетки предприятия и в този момент получава компенсации от Министерството на финансите за спирането на лицензите", каза главният прокурор на Молдова. Той поясни, че тези фирми са платили лицензите си в аванс и затова сега министерството им връща милиони леи.

Някои представители на властите, "действащи в интерес на трети лица", разработили и приели поправки в законите, които направили игралния бизнес монопол на държавната фирма "Национална лотария на Молдова", разказа Стояногло. А после държавата решава, че за организацията на игралния бизнес трябва да бъде намерен частен партньор. 

Министерството на икономиката и инфраструктурата поставило такива "технически условия" за потенциалните кандидати, че още на старта да отпаднат молдовските компании. Очевидно е, че всичките условия са направени за конкретна фирма, каза Стояногло.

Изискването към партньора по развитието на лотарията били: наличие на подобен бизнес в друга страна, поне три години опит в този бизнес и годишен оборот за последните три години не по-малко от 500 млн. евро. От партньора по игрални автомати се искал също тригодишен опит в бизнеса, не по-малко от 5000 автомата в "различни европейски страни", а освен това и сам да произвежда игрални автомати. 

На тези условия в областта на букмейкърството и лотарията отговорила и станала партньор на държавата NGM Company, с учредител регистрината в Дубай компания NGM SPC Limited. Тя е собственост на две български фирми "Национална лотария" АД и "Ню геймс"АД, и двете на Васил Божков.

След сключването на договора за държавно-частно партньорство Националната лотария на Молдова трябвало да получава 75% от печалбата, а частният партньор - 25%. Според главния прокурор държавата е получавала само 11,4%, а частникът - 89,6%. Това се получавало, защото държавната фирма изплащала печалбите.

 325,98 млн. леи. От тях държавната "Национална лотария на Молдова" е получила 39,5 млн. леи, а фирмата на Васил Божков -  81,5 млн. В сферата на игралните автомати държавната компания също понесла загуби.

По думите на Стояногло в интерес на трети лица правителството е "намалило или премахнало" данъчните плащания на игралния бизнес. Прокурорите са сметнали, че заради това през 2017-2018 г. Молдова е изгубила около 400 млн. леи.

Сайтът Нюзмейкър припомня, че през 2016 г. Лицензионната палата отнема всичките 65 лиценза за хазарт. Тогавашният лидер на Демократическата партия е обявил война на хазарта. По данни на полицията в Молдова е имало около 320 игрални заведения. Оборотът на този пазар е бил около 300 млн. леи, според Асоциацията на развлекателния бизнес.

След няколко месеца демократите прокарали поправки в законите, според които хазартът става монопол на държавната фирма "Национална лотария на Молдова". Законопроектът е приет с ускорени темпове - от влизането му в парламента до гласуването минават само две седмици. 

После властите решават да намерят частни партньори на Националната лотария. За игралните автомати този партньор е австрийската Novomatic AG, а за букмейкърството и лотарията — NGM Company на Васил Божков.

В крайна сметка, схемата по която българският хазартен бос си е осигурявал пълен монопол в Молдова, много напомня и реализираната от него у нас, коментират юристи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

alex

alex

23.10.2020 | 05:58

Google непрекъснато плаща от $ 27485 до $ 29658, за да направи снимка в мрежата от вкъщи. Присъединих се към това действие преди 2 месеца и спечелих $ 31547 през първия месец от това действие. Мога да кажа, че животът ми се подобри напълно! Погледнете го какво правя ===>>>www.Selfmax5.com

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?