Следвайте ни

Младите българи не се интересуват от политика, разчитат на мама и тати

viber icon

България следва общата за Европейския съюз тенденция на застаряване на населението. Младите хора постоянно намаляват, като най-тревожна е тенденцията във възрастовата група от 15 до 24 години. Запазва се нивото на миграцията на младите хора от малките населени места към градовете. Повече от три четвърти от младежите живеят в градовете и само една четвърт в селата.

Това са част от констатациите в Годишния доклад за младежта за 2019 г., одобрен на днешното заседание на парламента, пише bgnesagency.com.

58 процента от младите хора в България на възраст между 25 и 29 години получават пари от родителите си, а 35 процента от завършилите висше образование живеят при тях. 

Докладът представя информация за състоянието на младежта в страната и отчита предприетите мерки от отговорните институции, а в него са използвани данни от Националния статистически институт (НСИ), ЕВРОСТАТ и други национални и международни проучвания.

Наблюдава се тенденция към повишаване на броя на завръщащите се младежи в България след завършване на образованието си в чужбина, показват данните.

Голям е обаче делът на младежите, които не проявяват никакъв интерес към политиката и обществено-политическия живот на страната.

75% сред младите в България посочват, че са напълно удовлетворени или по-скоро удовлетворени от начина си на живот.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?