Следвайте ни

Младен Маринов: 8 са задържани за шпионския скандал

Проведени са различни по вид действия по разследването в Перник, София и Брезник. В резултат на тези действия със заповед за задържане за 24 часа са задържани 8 лица, поясни вътрешният министър

На 9 септември в МВР е постъпило постановление от Специализираната прокуратура за оказване на съдействие по досъдебно производство. Това съобщи от трибуната на парламента вътрешният министър Младен Маринов. Заедно с председателя на ДАНС Димитър Георгиев той бе поканен в пленарна зала, за да изнесе повече подробности около шпионския скандал.

БСП поиска и премиерът да дойде в парламента, но поради вече поети ангажименти Борисов не се появи.

„Проведени са различни по вид действия по разследването - огледи, претърсвания, изземвания, лични обиски и други действия по разследването на територията на град Перник, град София и Брезник. В резултат на тези действия със заповед за задържане за 24 часа са задържани 8 лица, които са предадени на следствените органи”, поясни МВР шефът.  

„Не мога да дам повече информация по разследването.Останалата информация представлява тайна по смисъла, че е част от разследване. Нямам разрешение от наблюдаващия прокурор да я изнеса”, посочи Маринов.

От своя страна шефът на ДАНС Димитър Георгиев, че е установена схема, свързана с изградено действие по пране на пари. „Тази схема се използва за трансфер на финансови средства от руски гражданин, ръководител на чужда организация Общество „Двуглав орел” с интереси в различни области.

Чрез изградената схема се финансират мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната”, съобщи Георгиев.

„Чуждите граждани публично са декларирали, че водят хибридна война срещу САЩ”, каза още той.

При проведените допълнителни мероприятия са придобити данни, че Малинов е изготвил докладна записка на руски език относно необходимостта от геополитическата преориентация на България и известният за всички проект "България".

В същата се предлага да бъдат провеждани редица мероприятия, свързани с определени действия в сферата на вътрешнополитически живот, които да доведат до такава промяна в ориентацията на страната", каза още Димитър Георгиев. 

 

Източник: Блиц

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?