Следвайте ни

Мисията възможна: Пътуваме от Бургас до Истанбул само за 3 часа

viber icon

 Фериботна връзка между Бургас и Истанбул да съкрати пътуването до южната ни съседка на 3 часа.

Тази идея обсъдиха на среща българския посланик Ангел Чолаков в Анкара с г-н Мурат Орхан, генерален директор на турската фериботна компания „IDO Istanbul Fast Ferries“ (IDO), която осъществява морския транспорт на Истанбулската голяма община. На нея бе обсъдена възможността за реализиране на проект за редовна пътническа линия по море между Бургас и Истанбул.Това обявиха днес от Българското посолство в Анкара в информация на своята Фейсбук страница. 

В съобщението се подчертава, че двете страни се обединяват около идеята за важността от подобна морска линия. Тя би се превърнала в предпоставка за стимулиране на туризма между двете страни в сегмента „Иновативни форми с по-висока атрактивност и добавена стойност“. 

Предстои изготвяне на икономически анализ за рентабилността на проекта, потенциалната честота на линията и възможните опции за седмично разписание.

Министрите на външните работи на двете страни се присъединиха в търсенето и намирането на подходящи партньори за осъществяването му.

Още през 2018 г. беше стартирана инициатива за морска връзка между двете страни.Тя трябваше да се осъществи по програмата на ЕС за "Трансгранично сътрудничество в Черноморския басейн“, но с настъпването на Covid-19 кризата проектът остана нереализиран. 

Според агенция „Доган хабер“, пътят по море от Бургас до Истанбул ще отнема само 3 часа, а не както досега 6. 

Проектът е насочен към стимулиране на туризма между двете страни с фериботи.

Бургаският генерален консул на Турция през 2018 г. Нурай Иньонтепе тогава заяви, че Турция се е превърнала в атрактивен пазар и че 15-20 000 души от черноморския български район са готови да пътуват до Турция.

От агенцията съобщиха, че Турция е привлекателен пазар. Особено сега, когато турската лира е загубила стойност, всеки иска да отиде и да пазарува. Но задръстванията на граничните пунктове разколебават хората. Варна и София имат авиовръзка, докато Бургас, въпреки че има летище, няма бърза връзка с Турция, защото е много близо. В Истанбул живеят 17 милиона души, а има хора, които биха искали да посетят България. По същия начин има много български граждани, които напускат Турция много доволни и искат да отидат отново. Ето защо допълнителния транспорт е от съществено значение за икономическото развитие между двете държави", твърдят дипломатите от двете държави. 

Проблемите с автомобилния транспорт между България и Турция налагат сериозно обмисляне на бъдеща морска връзка. Идеята се очаква да бъде осъществена с високоскоростен кораб, като комфортното пътуване ще трае няколко часа от Бургас до Истанбул. 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Манааа...ффф

Манааа...ффф

19.08.2021 | 16:17

За идеята колко пари прибра нашия? Останалите 10 месеца ферибота ще е развален.

Отговори
2 1
Чок Гизели! Аферим!

Чок Гизели! Аферим!

19.08.2021 | 13:58

Абе направо до Филибето, по Марица! Първа спирка Марина Столипиново и втората в Шекер Маала Резорт!Така всичкото Талибан, ще се телепортират по лесно от Анадола до Булгаристан!

Отговори
8 1
Даа

Даа

19.08.2021 | 13:34

Тази идея я имаше преди години , от фирма Morava Turizm, лично от г-н.Вели Терзи, да се създаде фериботна връзка между Бургас или Несебър, и космополитен Истанбул, като се използват скоростни кораби на въздушни възглавници. По някаква причина не стана, но ако я има ще бъде много добре. По някаква причина

Отговори
5 1
Караманаф Ибрахим

Караманаф Ибрахим

19.08.2021 | 13:16

Да ходят до Анадола седесарите, да им разлабят халките андолските мустаци!

Отговори
3 6
Turist

Turist

19.08.2021 | 13:09

A zaşto ne i do Varna. Mnogo hubav grad

Отговори
2 4
Пътник -

Пътник -

19.08.2021 | 11:44

За 6 часа ставаш като магнит за хладилник! Добра новина!

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?