Следвайте ни

Министерството на културата обяви нова сесия за творчески стипендии

viber icon

След недоволството на десетки български артисти, че условията за кандидатстване за творческа стипендия към Национален фонд „Култура“ са невъзможни за изпълнение, от Министерството на културата обявиха нова – трета сесия. До това доведе и петицията, създадена от Александър Валериев, Николай Гундеров и Пламен Пеев.

Решението на Управителния съвет предвижда преразглеждане на всички отхвърлени на предишните две сесии кандидатури, в съответствие с изискванията на новата сесия. Срокът за кандидатстване влиза в сила от 1 юни и ще продължи до 15:00 часа на 12 юни 2020 година. 

Основната цел на програмата е да осигури финансова подкрепа на български творци и артисти, упражняващи своята професия на свободна практика и пряко засегнати от въведената от Министерството на здравеопазването противоепидемична мярка за преустановяване на всякакъв вид масови мероприятия на територията на страната. 

Предлага се индивидуалният размер на финансовата подкрепа за едно лице да се формира за период, включващ периода на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020-та и 1 месец след неговата отмяна. 

Размерът на финансирането за всяко частно лице ще възлиза на 720 лв. месечно за срок от 3 месеца. За кандидатстване се допускат артисти, осъществявали публично представяне на културен продукт през 2019 година въз основа на граждански и авторски договори в областта на културата, със средномесечен доход за 2019 година до 1000 лв., които не са в трудови правоотношения за периода от 13.03 2020 година до момента и не получават парични обезщетения за безработица по Кодекса за социално осигуряване.

Припомняме, че основният проблем с предишните сесии бе, че творците трябваше да имат буквално счетоводни знания, за да подготвят документите си. Превръщането им в чиновници предизвика и бурното недоволство в културната среда. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?