Следвайте ни

Министерството на туризма отсече: Ски курортите ни са безопасни

viber icon

Министерството на туризма успокои, че родните ни ски курорти Боровец, Банско и Пампорово са безопасни, тъй като са направили сериозни инвестиции в борбата срещу коронавируса и спазването на противоепидемичните мерки.

Това становище дойде в отговор на искането на германския канцлер Ангела Меркел да се затворят зимните курорти в ЕС през следващите месеци заради ситуацията с коронавируса.

От българското министерство на туризма заявяват, че следят информациите от държавите в ЕС по повод ограничителните мерки, свързани с овладяване на разпространението на COVID -19.

За разлика от голяма част от европейските страни, които постепенно премахват рестрикциите, България сега въвежда своите ограничителни мерки и те ще са в сила до 21 декември, напомнят от Министерството на туризма.

Оттам добавят, че страната ни още през октомври въведе единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите по повод предстоящия зимен сезон 2020/2021 г. Целта е да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация.

Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове. Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите.

Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините трябва да се дезинфекцират по график, а в ски гардеробите да се въведе специална организация за дистанция и дезинфекция. Групите в ски училищата не могат да надвишават 10 души.

Към днешна дата категорично можем да твърдим, че ски курортите Боровец, Банско и Пампорово отговарят на поставените изисквания в резултат на направените от тяхна страна сериозни инвестиции, заявяват от Министерството на туризма. Проверките потвърждавали високото ниво на безопасност и сигурност в зимните комплекси.

Позицията на ведомството е, че няма да бъдат допуснати компромиси с противоепидемичните мерки.

Както и през летния сезон, така и през зимния България ще разчита основно на вътрешен туризъм, както и на гости от съседните балкански страни. Германските туристи, които практикуват зимни спортове в България, по принцип са малко на брой. А през настоящия сезон са анулирани всички чартърни програми оттам, се казва още в съобщението, пише 24 часа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Рете

Рете

28.11.2020 | 18:48

Тарикати , фалит за вас.

Отговори
1 0
Европвйци

Европвйци

28.11.2020 | 04:13

Нашите курорти да са по-безопасни от Френските, Германски и Италиански. Е ае да си имаме уважението!

Отговори
0 1
4542

4542

26.11.2020 | 22:11

Големи о.лигофрени сте в това министерство! В световен мащаб призовават ски сезона да започне края на януари! Бай Ганьо пак е тарикат. След туризма лятото пламнахме. Сега само зимния туризъм липсва!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?