Следвайте ни

Министерството на икономиката съобщи кои са 8-те най-големите кредитополучатели от ББР

viber icon

Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства ще започне работа в ББР до края на седмицата, съобщиха от Министерството на икономиката.

Комисията е създадена, за да провери дали процедурите по отпускане на кредити от "Българска банка за развитие" АД са в съответствие със Закона за Българската банка за развитие и Устава на Банката. Комисията ще провери отпускането на всички кредити над 1 млн. лв.

Проверката стана възможна, след като министърът на икономиката Кирил Петков сключи договор за дарение с търговската банка, притежавала до момента 8 броя безналични акции, всяка с номинална стойност 100 лева, (000055 на сто от капитала на ББР), по силата на който търговската банка прехвърли на държавата правото на собственост върху акциите. Така министърът на икономиката, в качеството си на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала в общото събрание на акционерите на ББР, може да предприеме всякакви допълнителни, необходими корпоративни действия.

Поради големия обществен интерес Министерството на икономиката предоставя списъка на осемте най-големи кредитополучатели от ББР.

Кредити с размер над 140 млн. лв.: Слънчев ден АД, Благоевград-БТ АД, Роудуей кънстракшън АД. 

Кредити с размер над 115 млн. лв.: Маркет инвестмънт АД (Техномаркет), Интернешънъл инвестмънтс ЕАД. 

Кредити с размер над 60 млн. лв.: Параходство БМФ АД, Транспект АД, Инса Ойл ЕООД.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?