Следвайте ни

Министърът на здравеопазването: Мерките да продължат до 31 януари 2021 г. ВИДЕО

viber icon

Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември 2020 г., да продължат да действат до 31 януари 2021 г. като изключения да бъдат направени за учениците от 1 до 4 клас, детските градини и местата за хранене към хотелите.

Това предложиха здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов. Още миналата седмица премиерът изиска от НОЩ да подготви доклад за ефективността на противоепидемичните мерки и експертно становище за тяхното действие предвид актуалната обстановка с COVID-19.  

„Обществото очаква от нас в следващите дни да бъде информирано и то своевременно какво възнамеряваме да правим на базата и то единствено и само на медицинската експертиза - според броя на заразените, на оздравелите и др.“, заяви в началото на съвещанието министър-председателят Бойко Борисов.

Здравният министър докладва, че за една седмица броят на излекуваните българи от новия вирус е 18 907 души. „Другото положително като резултат от въвеждането на мерките е, че заболеваемостта в страната спадна и вече е под 600 на 100 000 души население. Нямаме области, оцветени в черно, където тя е над 1000 на 100 000 души“, изтъкна министър Ангелов. 

Въпреки посочените тенденции обаче България запазва мястото си по заболеваемост в ЕС, продължава да държи 10-а и 11-а позиция, а по показателя смъртност страната ни е на първо място. 

В този контекст и след проведените редица срещи със съсловните организации и компетентните структури, министърът на здравеопазването предложи на премиера всички разписани мерки, които спират да действат на 21 декември 2020 г., да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. с изключение на следните: разрешаване на учениците от 1 до 4 клас да започнат да посещават училище от 4  януари догодина, както и отваряне на детските градини и яслите; от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, като работят при капацитет от 30% и през седалка; разрешаване местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите с въведен вечерен час до 22 ч. 

Здравният министър подчерта, че поради продължаващия силен натиск върху здравната системата е немислимо да се говори за още по-голямо разхлабване на ограниченията у нас. „Затова всички останали мерки, които и към момента действат, предлагаме да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. като следващото им преразглеждане да бъде на 21  януари, отнасящо се за периода след 1 февруари“, добави здравният министър. 

Министър-председателят Бойко Борисов бе категоричен, че при взимането на решения винаги се е облягал на становището на експертите. Премиерът изтъкна, че на фона на затегнатите мерки в Европа и света, България продължава да прилага най-либералния режим, който щади психиката на хората и им дава възможност за свободно движение. „При настоящата ситуация и при тази натовареност на здравната система можем да удържим със сега действащите мерки и да се надяваме след празниците новите случаи да продължат да намаляват“, подчерта премиерът Борисов. 

Министър-председателят посочи, че удължаването на мерките до 31 януари 2021 г. изисква държавата да осигури нови 250 милиона лева, с които да се компенсират временно затворените бизнеси или тези с ограничена дейност. „Трябва да преминем през тези дни. Пандемията е непредсказуема, затова - колкото може да се пазим с дисциплина, дистанция, дезинфекция“, заяви премиерът Борисов. Той изиска всекидневно да се прилага строг контрол по изпълнението на противоепидемичните мерки, а на нарушителите – да се налагат санкции. 

„Направеното предложение за удължаването на мерките е много балансирано, така ще укрепим крехката тенденция към намаляване на случаите на COVID-19, а след празниците ще обсъдим възможност да смекчим допълнително мерките“, заяви в хода на работното съвещание при премиера главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски допълни, че предвид заболеваемостта към момента не може да има по-голямо разхлабване на ограниченията.

Подробности с финално уточняване на направените предложения за мерките и съответните срокове ще бъдат съобщени утре на редовния брифинг на министъра на здравеопазването и представителите на НОЩ.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Петрова

Петрова

17.12.2020 | 03:11

Ако малко се поучим от съседна Турция, пьк дори и от Европа. Леко затягане и такива като Мангьров- на първа линия. Уморените не миткат по тв студиа. Така че-затягане!

Отговори
2 3
Илияна

Илияна

17.12.2020 | 01:26

Едни ще затварят, други ще си работят по претъпксните магазини от не първа необходимост. И защо не пробват да затворят хората над 55 г и тези със заболявания. Май ще има по голяма файда

Отговори
2 4
До  Донка

До Донка

16.12.2020 | 23:06

И така до края на света...

Отговори
4 1
Въпрос

Въпрос

16.12.2020 | 22:02

А учителите от детските градини и началния курс, между които и така качествените останаха малко, курбан ли ще ги дадат? За да не ритне бизнесът стола на Вожда? Родителите вкъщи, защото всичко останало е затворено, а децата да им ги гледат, че да не им досаждат докато си почиват, мерят улиците и се събират да се забавляват.

Отговори
8 0
Мерки ли Теглила ли Шъ теглите уродииб

Мерки ли Теглила ли Шъ теглите уродииб

16.12.2020 | 20:10

Мерките за дървеното пардесю сме ти го взели Урод еврейски На всички уроди между впрочем Малко ви остана

Отговори
7 3
Нютон ваш ли беше или наш

Нютон ваш ли беше или наш

16.12.2020 | 19:12

И след 31 января ко ша правите бре изродчета еврейски Ша измислите Ковид 21 Ковид 22 Ами скоро Много скоро шъ врите в казана за сапун бре уроди еврейски

Отговори
11 6
Републиканец

Републиканец

16.12.2020 | 18:40

Каквото и да говорят, единствената им цел е отлагане на изборите.Не си мислете, че мислят за народа.

Отговори
11 5
Тези луди ли са

Тези луди ли са

16.12.2020 | 18:28

Какво разхлабване, какви кина и ресторанти? ПЪРВИ сме по Ковид смъртност в света на глава от населението! Боко се хвали с либерални мерки. Срам ме е да го гледам и слушам, а тези от щаба не смеят да му противоречат. На 21 ще се броят и антигенни тестове и вече ще сме първи и по заразени, нищо че сме с най-малко тестове.

Отговори
7 14
Д.ИВАНОВА

Д.ИВАНОВА

16.12.2020 | 23:37

ВЕЛИКДЕН,ГЕРГЬОВДЕН,парад-няма,затворени и забранени за посещение ВИТОША,паркове ,градинки,регулиран достъп до магазини за хранителни стоки,КПП-та,декларации-извънредно положение...лято,море,маратон без маски/задължителни при масови мероприятия/протести,продължили месеци...много противоречия за МЕРКИТЕ !? Петъчната молитва на тротоара пред джамията в СОФИЯ/плътно един до друг и без маски -ВЪЗМОЖНА ,РАЗРЕШЕНА и охранявана от полиция?! / КОЛЕДА и НОВА ГОДИНА -ЗАБРАНЕНА ! БОГ Е ЕДИН !

Отговори
3 2
Люти чушки

Люти чушки

16.12.2020 | 17:05

Учителите от началните класове масово ще се възползват от годишния си отпуск. Мислете малко, 1 и 2 клас са малки, но 3 и особено 4 клас могат чудесно да се справят с онлайн обучението. Който иска учи и се справя независимо от обстоятелствата, който е лентяй отбива номера и в присъствената форма. Факт.

Отговори
10 5
Баста

Баста

16.12.2020 | 16:00

Натиска не е върху здравната система.Натиска е вследатвие на корупцията! Корупцията изгони хората от България,корупцията доведе до частните болници,които източиха милиони от здравната система!

Отговори
19 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?