2374
Следвайте ни

Министърът на образованието: Броят на карантинираните ученици е скочил четирикратно в тези области

viber icon

Министърът на образованието проф. Николай Денков заяви, че училищата в Габрово са тези, които страдат заради това, че градът е с много заболели и в тъмночервената зона. Той за пореден път призова в ефира на БНТ за спазване на всички мерки и изрази притеснението си от ниските стойности на ваксинация.

В момента след Габрово, най-тревожно е положението в Кюстендил, Ямбол, Видин, Монтана, каза министър Николай Денков. От началото на учебната година четири пъти се е увеличил броят на карантинираните ученици и два пъти на учителите. Като цяло в страната има 515 карантинирани паралелки и 24 групи в детските градини. Това е много малък процент в сравнение с това, което ще се случи в Габрово, каза министърът. Той обаче уточни.

"Отново подчертавам - Габрово е в тъмночервената зона не заради училищата, обратното, училищата сега ще страдат заради това, че имаме общо висока заболяемост", коментира проф. Денков.

Ротацията се въвежда, за да се върне по-бързо градът към нормалния режим, добави министърът. Здравните власти са решили,че ако децата останат в училище това ще отнеме повече време. Колкото до мерките в училищата, от петък има препоръка учителите да са непрекъснато с маски в клас. Остава и препоръката за тестването им всяка седмица. Ваксинацията обаче не напредва.

"Притеснява ме, за съжаление, след началото на учебната година има много бавно нарастване на дела на ваксинираните учители. През август нараснаха с около 10%, но в момента има задържане, което не е добре", каза образователният министър.
Проф. Денков каза, че не са притеснява за висшите училища, там ректорите имат свободата да решават как ще се действа при повече заболели.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?