Следвайте ни

Министърът на енергетиката: С дългосрочни задължения БЕХ решава краткосрочни проблеми

viber icon

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков представи екипа и заместниците си и заяви какви са приоритетите на екипа му. Той съобщи каква изводи са направени на база финансовото и икономическото състояние на държавните дружества в сектор Енергетика. 

„Дружествата в сектор „Енергетика” са обединени под шапката на Български енергиен холдинг. Структурата е направена с цел достъп да атрактивни финансирания, като използвайки ги, да се превърне в регионален играч. Подобни проекти в други държави са сработили и там компаниите наистина са се превърнали в регионални играчи. У нас компанията наистина има достъп да атрактивни финансирания, но вместо да ги използва за развитие, холдингът ги е използва за решаване на настоящи проблеми", посочи Живков.

Според него БЕХ, с дългосрочните задължения, които поема, решава краткосрочни проблеми, което е класически пример за път към дългова спирала.

Като пример за задълженията на БЕХ,  Живков посочи Националната електрическа компания, която към момента има над 2 млрд. лв. задължения, които не се обслужват редовно, както и ТЕЦ "Марица - Изток 2", която през последните години била в критично състояние.

"БЕХ задлъжнява, за да решава краткосрочните проблеми на ТЕЦ "Марица - Изток 2" и на Топлофикация София. На година струват 100 млн. лева. А те могат да бъдат изполвани за много други цели. Политиката в енергетиката или липсата на такава, е довела нещата до това състояние и това намира своето отражение в така представената енергийна стратегия, където реално липсват всякакъв вид мерки по отношение на най-тежките проблеми като въгледобива и неговата перспектива", посочи министърът на енергетиката.

Като приоритет Живков очерта оздравяване на финансовата дисциплина и "отпушването на европейски средства".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?