Следвайте ни

Министър Василев: Тол системата събра едва 10% от планираните приходи

Над 1,5 млрд. лева са отишли за пътища от началото на годината, лъвския пай - в "Автомагистрали"

viber icon

Едва 10% от планираните приходи от тол системата реално са влезли в държавната хазна, обави на втория обществен съвет към Министерството на финансите ресорният служебен министър Асен Василев. Според проекта тол системата у нас от 2018 до момента е трябвало да вкара близо 1,2 млрд. лева приходи. Реалното изпълнение обаче е малко над 120 млн. лева.

Василев говори още по редица теми, засягащи харчовете в държавата през последните няколко години. По данни, изнесени от министъра, през 2020 г. реално направените разходи (не бюджетираните) са 5 млрд. лв. От тях 1/3 част от средставата са за нови пътища. Има за нови сгради, жп инфрастрултура и метрото. От тези средства са дадени и за детски градини и ясли.

„Обикновено има държавно ведомство, за които тези пари са бюджетирани. В някои случаи има държавно предприятие, към което парите се дават на принципа „ин хаус“. Както Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) има „Автомагистрали“ ЕАД. Не малка част обаче наемат частни фирми. Ако всичко е преминало „ин хаус“ обаче, това е нарушение на Закона за обществените поръчки. Нормалните обществени поръчки е добре да са с двама или повече кандидати", поясни Василев.

Най-много средства се дават за АПИ. Има три големи държавни предприятия – Автомагистрали ЕАД, Монтажи ЕАД и Транспортно строителство и възстановяване ЕАД. Той не скри критиката си към "раздаването ин хаус" и без търг на няколко компании, които бяха упоменати на слайда от презентацията на министъра. 

 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?