Следвайте ни

Министър Василев: Президентът Радев не ми е поръчвал нищо

viber icon

Асен Василев, министър на финансите, говори в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“. 

Роден в Хасково, пял в един хор с Делян Добрев

Асен Василев сподели, че е роден в Хасково през 1977 година, родителите му са инженери. Учил е в Хасковската езикова гимназия и без нито един частен урок е успял да замине за Харвард с пълна стипендия. Беновска попита дали с Делян Добрев са се засичали в Хасково, а Василев разказа, че са били в една гимназия и са пеели заедно в хора и запя пред водещата “Хубава си, моя горо”.

На въпрос, дали има политически пристрастия, министърът отговори, че никога не е членувал в партия, а и няма такива намерения. “Винаги съм подхождал към моето участие в публични роли чисто експертно”, каза Василев и обясни, че иска да се сложи ред и контрол в министерството на финансите и да се работи честно, за да се подреди икономиката на държавата.

Според министъра България има огромен потенциал, който през последните години не е използван и окачестви последното десетилетие като “десетилетието на пропуснатите възможности”.

Американската мечта

Беновска призова министъра на финансите да разбие или потвърди мита за Американската мечта и това, че който отиде там, става преуспял. Василев подчерта, че дали ще успееш, или не в Америка - е в ръцете на всеки един човек и ако човек работи и иска да постигне нещо няма как да избяга от късмета.

Водещата отбеляза, че министърът на финансите е завършил икономика в Харвард и след това е специализирал бизнес администрация и право, създава три компании в сферата на ценообразуването на самолетни билети. “Everbread е една от петте компании в света, които ценообразуват самолетни билети, частично финансирана от националния фонд за научни разработки на Сингапур и от първия инвеститор в Скайп.

Какви бяха договорките Ви с правителството на Сингапур? Как успяхте? Какво им предложихте - фючърсни договори, дялове? Какъв беше размерът на инвестицията?” попита Беновска.

Василев обясни, че те са влезли с дялово участие около 1 милион долара - около 15 %. Водещата попита министъра на финансите откъде е взел тези 6 милиона капитал. Министърът обясни, че това е оценката на дружеството, а правителството влиза в дружеството с 1 милион долара.

По отношение на инвеститора в Скайп Василев отбеляза, че са се разделили поради разногласия как да се управлява дружеството. Министърът сподели, че е бил в дружеството от 2009 до 2013 година.

Беновска попита Василев дали е водил дела във Великобритания за 9 милиона британски лири. Василев отрече и обясни, че след като е напуснал дружеството, са решили да затворят английското подразделение, което е имало дължими суми към дружеството. 

Богата ли сте?

“Богат ли сте?” попита Беновска и подчерта, че това не е неприличен въпрос. Министър Василев отговори, че има достатъчно пари, за да не се чувства притеснен, а и богатството е съобразно нуждата на човек. 

Любовта и политиката

Василев поздрави своята майка по случай рождения ѝ ден. “Много благодаря за моралните устои, които са заложени от майка ми в мен” каза министърът. Беновска попита министъра дали има жена до себе си, а той отговори, че няма, защото иначе нямало да влезе в министерството на финансите по начина, по който влиза сега, но е имал няколко жени до себе си.

“Какво е любовта за Вас? Нека да не я разбираме непременно между мъж и жена” попита Беновска. “Любовта е моментът, в който сваляш всички маски и се доверяваш напълно на човека до теб” отговори Василев. “Това не е ли валидна максима и за политиката?” попита Беновска. Василев смята, че е точно обратното в политиката, където се слагат много маски. Той обясни, че политиката прилича на лекарската професия - трябва да се внимава да не се предозира и убие пациентът. 

Параметрите на маскирането

“Споделихте ли с президента Радев, когато той Ви покани, какви са параметрите на Вашето маскиране, ако мога така да се изразя?” попита Беновска. Василев отговори, че е споделил на президента каква е неговата работа, какво смята, че трябва да се направи и с какъв екип. “Аз не приемам телефонни обаждания”, подчерта Василев.

Разговорите с президента Радев

“Какво Ви помоли, да не кажа, постави като условие? Каква беше неговата позиция за това какво трябва да правите Вие като финансов министър в този служебен кабинет?” попита Беновска за разговора с президента Радев. Василев отговори, че е получил подкрепа от президента и се е съгласил с неговите предложения - да се вдигне събираемостта, да остане държавата със стабилни финанси, да се спрат течовете на обществени средства, да се затегне дисциплината в разходната част. “Аз не искам държавата да печели, а ефективно да изгражда средата, която позволява на фирмите и хората да печелят” подчерта Василев.

Беновска попита министъра на финансите дали е пример за изграден модел за ефективно печелене, имал ли е офшорни фирми, къде си плаща данъците и подкрепя ли България с платени данъци. Министърът отговори, че винаги си е плащал данъците в страната, освен когато е учил и работил в щатите. Той сподели, че от 2007 година извършва търговска дейност в страната и е платил няколко милиона лева данъци.

Румен Спецов. Проверка от прокуратурата

Беновска коментира, че фигурата на Румен Спецов е предизвикала голям фурор, макар това някой да спортува да не е нещо изключително впечатляващо. Водещата попита Василев къде са открили Спецов. Министърът на финансите разказа, че са се запознали в София по линия на разузнаване на особени случаи в НАП - агенция, която е била оглавяване от Спецов. Василев продължи с това, че Петков е бил впечатлен от това, че данъчен инспектор говори английски, работи добре и има доверието на чуждите партньори.

Беновска коментира случая с фирмата със “сламен” човек на Спецов и отбеляза, че Василев умно прехвърля проверката на фирма на главния прокурор, знаейки, че нищо няма да излезе, за да може после да се каже, че няма нарушение. Василев отбеляза, че ако проверката е била направена от министерството на финансите, ще се сметне, че министерството го покрива, ако се пусне проверка на инспектората на НАП да проверява изпълнителния директор, е смешно. Министърът на финансите подчерта, че независима информация може да има прокуратурата, а Гешев се държи изключително неутрално. Василев е уверен, че ако се открият нарушения, ще бъдат предприети действия.

Култ към Русия или Щатите?

Водещата отбеляза, че преди се е живеело в култ към бившия Съветски съюз, а сега култът е към Щатите. Василев заяви, че не смята така и не мисли, че има култ към щатите, защото сме част от ЕС, имаме стратегическо партньорство със САЩ по линия на НАТО и това не нарушава отношенията с Русия, защото голяма част от инвестициите са руски, туристите са руски. “Уравновеси везните, което е добре за България”, която се намира в сложен геополитически регион и страната има нужда да си говори с всички равнопоставено - коментира Василев. Той подчерта, че страната е суверенна и трябва да си защитава своя интерес, независимо дали срещу щатите, Русия или Германия.

Беновска попита министъра на финансите какво е търсила Херо Мустафа в НАП, а той обясни, че предложението е негово, за да се запознаят с Румен Спецов, тъй като са имали нужда от методическа помощ как да се борят с трансферно ценообразуване, с изтичане на данъци към офшорни дестинации. Василев заяви, че методическа помощ получават и от Холандия, което също е заварено споразумение, а в момента се изготвя споразумение с Франция по линия на митниците. 

Законът “Магнитски”

Беновска отбеляза, че от доклада от 1-ви юли на САЩ се разбира, че сме страната е във второто ниво по несправяне с миграция, корупция и тн. “Виждате … държат се като началници” каза Беновска. Василев заяви, че те си защитават интереса, както и Русия, която не е задала закон, но искат да бъдат върнати 800 милиона за “Южен поток”. Министърът на финансите подчерта, че Америка също не е задала закон, а казва, че ако България иска да работи с американски банки и да ползва системата Swift, трябва да спре работата с определени лица.

Проверка на висши лица от ГЕРБ

Беновска попита дали е вярно, че НАП прави проверки освен на Спецов, по “Магнитски”, проверява в качеството им на физически лица от висшите редици на ГЕРБ, техните съпруги и приближени лица. Василев обясни, че е изготвен списък на големите възложители на обществени поръчки и се е пуснало на изпълнителните директори и бордове проверка. Компаниите, които са получавали поръчки по същия начин, тези с голяма касова наличност и хора, за които има подадени сигнали, също се проверяват.

Актуализация на бюджета

Беновска подчерта, че служебното правителство в момента прави актуализация на бюджета и май няма намерение да си тръгва скоро. Василев отговори, че това са обичайните срокове за изпълняване на тези дейности. “Казахте, че Вие сте посочили Спецов, че Радев Ви е посочил Вас. Казахте, че и Вие сте събрали екип, който работи по бюджета в момента” отбеляза Беновска. Василев заяви, че неговият екип е всъщност екипът на министерството на финансите.

Преизпълнение на годишния план

Беновска коментира, че от доклада на финансовото министерства става ясно, че годишният план е преизпълнен с около 50 %, а Василев обещава с 1,5 милиарда преизпълнение за второто полугодие. Той  обясни, че НАП и Митници в началото на годината залагат годишен план и при влизането му в длъжност, двете институции са събрали точно толкова, колко са предвидили и оттогава досега. Митници са събрали 300 милиона повече от плана, НАП 400 милиона повече. “Ако продължим с тези темпове да вървим, ще се събере 1,5 милиарда до края на годината над това, което е планирано и на база, на което е направен бюджета” каза Василев. Той обясни, че това се дължи на по-добрия вървеж на икономиката.

Кредити за малкия и среден бизнес

Беновска отвори темата за кредитите за малкия и среден бизнес. Водещата призова да проверят колко юридически лица са могли да отговорят от малките на тези условия и са получили кредит. Министърът на финансите каза, че отчетността на банките на тримесечна база. Водещата отбеляза, че програмата е стартирала на 15 юни и отчетността може да се направи на 15 септември, а тогава не се знае кой ще е на власт. Министърът на финансите подчерта, че хората ще продължат да получават безвъзмездни помощи.

Влизане в Еврозоната

“Брошката на Владислав Горанов - влизането в Еврозоната”, отбеляза Беновска. Василев коментира, че изпълняват решение на МС от 2020 година, в което е заложено до 30 юни да бъдат приети техническите детайли как би се случило влизането в Еврозоната през 2024 година. Водещата попита дали министерството има някаква заложена задача по техническия план. Министърът на финансите обясни, че подготвянето на плана е задачата в координация с всички други организации - БНБ, Комисия за финансов надзор, Агенция ДАНС и т.н.. Василев подчерта, че задачата е свършена и редовно правителство трябва да реши какви са следващите стъпки. 

9 дни до изборите

“Остават Ви 9 дни до изборите. Какъв е Вашият план за тези 9 дни? Какво ще свършите още?” попита Беновска. Министърът на финансите отговори, че трябва да завършат актуализацията на бюджета, за да е готов за внасяне в парламента. Обществено обсъждане ще има следващия четвъртък за обществените поръчки  In house с детайли кое как се случва и какви законови и подзаконови актове трябва да бъдат променени, за да се спре теча през In house.

Доверието на хората и подаръците

Беновска призова Василев да сподели това, което е важно за него, за да могат хората да му имат доверие. Министърът на финансите заяви, че основното нещо, което е важно за всеки един министър на финансите, е да упражнява контрола и да се подсигури, че хазната се пълни без приходните агенции да се използват като бухалки.

 

Разговорът между Асен Василев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 3-ти юли 2021 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

11g

11g

03.07.2021 | 13:38

Sfqqqtt.,

Отговори
1 1
Калата

Калата

03.07.2021 | 12:27

Хаха, вие трябва да си направите един цирк. Много ясно, че изпълняваш поръчките на комуниста Ким Румен Радев, всички злоупотреби и хауса в следствие на БСП и Президента.

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?