Следвайте ни

Министър Вълчев разкри как ще пазят децата от вируса в училищата

viber icon

Министърът на образованието Красимир Вълчев разкри как учениците ще се пазят от коронавируса след присъственото начало на новата учебна година.

Ще има задължителни и избираеми от училищата мерки за предпазване, обясни той в тв интервю.

"Задължителните ще бъдат здравните мерки, свързани с дезинфекцията, носенето на лични предпазни средства, миенето на ръцете, осигуряването на топла вода и сапун във всяко едно училище.

Избираемите ще бъдат подчинени на стратегията доколкото е възможно да се осигури не взаимодействие между паралелките. Тази стратегия обаче се реализира различно в различните училища. Тя ще бъде реализирана доколкото където е възможно. Някои училища сигурно ще успеят да отделят етажи, други не. Има критични зони като тоалетните, столовите, коридорите, да се намали взаимодействието", обясни министърът.

И подчерта, че маски ще трябва да се носят във всички закрити помещения, с изключение на класните стаи и физкултурните салони. „Могат да бъдат с маска, но няма да бъде задължително. Могат да ги свалят. В останалите закрити помещения, най-вече в коридорите, в тоалетните трябва да бъдат с маска. Училищата ще имат резервни маски. Началните учители, които работят само със съответния клас, няма нужда да носят маска, но тези учители, които работят с различни класове най-вероятно ще трябва. Най-вероятно за тях ще бъдат закупени шлемове, тъй като са по-удобни от гледна точка на осъществяването на педагогическата работа“, добави той.

„Учителите няма да могат във всеки един момент да следят всяко едно дете. Част от задачите на училището е не само да изисква да се спазват едни правила, но и да създаде нагласи. Всеки ден ще започва с кратка беседа за напомняне на правилата, с това да се опитаме да създадем отговорност в децата“, каза още министър Вълчев.

И допълни, че са се отказали от моделите за дистанция в класната стая, тъй като няма възможност за осъществяването им.

Коментари (2)

ох мамоо

ох мамоо

21.08.2020 | 13:22

аа пак тоя дебилния обяснява

Отговори
0 1
Йонко

Йонко

21.08.2020 | 09:21

А как ще се пазят учителите?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?