Следвайте ни

Министър тръгва по границите, за да облекчи трафика

viber icon

Всяка седмица ще бъда на различно ГКПП докато се облекчи тежкотоварният трафик. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров след проведената днес среща за обсъждане и предприемане на необходимите действия за облекчаване на преминаването на товарните автомобили през сухопътните граници на излизане от България, съобщиха от МТИТС.

„В днешните разговори участваха всички възможни държавни институции, които имат отношение върху проблема, както и представители на транспортния бранш. Мерките които бяха начертани са повсеместни и всеки в рамките на своята компетентност е необходимо да предприеме съответните действия“, заяви министър Георги Тодоров.

Като основна мярка министърът посочи, че ще бъдат сформирани експертни групи, които още следващата седмица ще започнат работа на граничните пунктове, където заедно с колегите си ще разгледат възможностите за подобряване на ефективността.

„През следващата седмица стартираме работа на Дунав мост 2 при Видин-Калафат, като по линия на Министерството на външните работи ще се търси диалог с румънка страна за облекчаване на работата на пункта. Този проблем стои и пред останалите гранични и митнически контроли и затова ще се работи за намиране на комплексно решение“, изтъкна министър Георги Тодоров.

По време на срещата бе обсъден и вариант за разделяне на пълните и празни товарни автомобили, което ще доведе до частично облекчаване на трафика. „През следващия месец се очаква още по-засилен трафик. Надяваме се до началото на следващия месец да намерим максимално бързо решение“, отбеляза транспортният министър.

По думите му, към момента увеличението на трафика на Дунав мост 2 е с 15 % спрямо 2019 г. Част от причините за това са повишените пътни такси на територията на Република Сърбия, както и проблеми на сръбско-хърватската граница, които срещат българските превозвачи.

Изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски, заяви че в много от случаите причините за забавянето не са от българската страна. На ГКПП „Видин-Калафат“ проблемът е на територията на Румъния, а при Русе-Гюргево се извършват обстойни проверки на товарните автомобили за наличие на емигранти.

Проблемите са различни и затова ще се търсят решения на място. Към днешна дата най-затруднено е преминаването на Дунав мост 2 при Видин, където опашката е около 7 км, като се спират товарни автомобили и на територията на област Монтана. На Русе опашката е около 5 км, а камионите се спират на Бяла. Това са най-натоварените ГКПП-тата на изход от страната“, коментира Бойко Рановски.

В срещата участваха директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев; директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Деян Моллов; Веселин Пейков от Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, директорът на дирекция „Консулски отношения“ Данчо Мичев, изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски и представители на браншовите организации в автомобилните превози на товари. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Не нас

Не нас

21.06.2021 | 21:44

Ами кък Министъро Нашио шъ премахне Румънските гнезденца за корупция която и чифутката Гране Прокурорка Кьовеши не премахна а остави да се вихри корупцията В тъй наречените КАНТАРИ построени баш на границата Абе също като нашите баш на границата Не някъде навътре в територията на съответната държава а на границата Ами нали Кьовеши първо трябва барабар с Гейшеф трябва първом да арестуват всички управляващи управляващи тази идиотщина Но нещо което носи куфарчета и кюлчета със злато кък да бъде премахнато За някъкъв кеш по нашите земи незаприходен скоро ставаше въпрос Та в Румъния ли където е върлувал Чаушешковия комунизъм да няма нещо кеш Има И Кьовеши да го духа мек

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?