Следвайте ни

Министър Сачева огласи ще разхлабят ли мерките след 21 декември

viber icon

Нагласата на кабинета е да започне поетапно отваряне след 21 декември, а не пълно отваряне. Това тепърва предстои да се обсъжда, като решението ще бъде взето най-късно в четвъртък.  Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в ефира на Нова телевизия. Според нея тенденциите са твърде крехки, за да се отпуснат мерките. 

Социалният министър каза, че вероятно ще се ваксинира и подчерта, че никога не е била против ваксините, но се е колебаела специално за тези срещу коронавируса. "Първоначално смятах, че трябва да събера повече информация преди да го направя. Никога не съм била против ваксините, убедена съм в ползата, за тези ваксини исках да получа повече информация“, поясни Сачева.

Същевременно, министърът увери, че във фаза 2 от ваксинационния план – тези в социалните домове и домовете за възрастни, всичко ще е доброволно. За хора с умствени проблеми, отговарят близките, а ако няма – директорът на съответното социално заведение, в някои случаи и кметът на населеното място. 15 000 души са тези, които би трябвало да бъдат ваксинирани в домове и 10 000 са служителите в тази група от домовете, които също ще бъдат ваксинирани. 

Социалният министър заяви още, че регистрираните безработни са над 228 000, т.е. увеличение с 8000 души от началото на декември. Почти 1 000 000 души се възползваха от всички мерки, които предлага социалното министерство, каза Сачева. От думите й стана ясно, че мерките за родители заради електронно обучение ще важат  за цялата година и уточнение. Ще започне поетапно обсъждане със синдикатите и работодателите дали и как да продължи действието на мерките "60 на 40" и "80 на 20" до юни – сега тяхното действие е март. "Нормално е заплатата за март да я получите през април", каза още министърът предвид оплаквания за забавяне на пари.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ама, това човек ли е?

Ама, това човек ли е?

15.12.2020 | 10:59

Има ли мозък в главата? Защо и как е министър?... Това бяха риторични въпроси. Като всички останали настоящи "министри, " впрочем. Тежко ни...!

Отговори
1 2
Ще се разхлабят

Ще се разхлабят

15.12.2020 | 09:40

Идат избори, все пак..Трябва да олабят

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?