Следвайте ни

Министър призна: Май има човешка грешка при трагедията с майор Терзиев

Пилотът докладвал за поразена цел, гласът му бил спокоен

viber icon

Вече е установен контакт с производителя и чакаме отговори дали точно тази черна кутия е правена в Русия или в Украйна. Този, който я е произвел, може да разчете данните най-добре и с него ще работим, за нас няма по-лесен или труден вариант дали ще е Русия или Украйна.

Това обяви министърът на отбраната Георги Панайотов пред bTV. Вчера стана ясно, че или ще пратим черната кутия в Русия, или производителят ще командирова експерти тук. България обаче е получавала такива устройства и от Украйна и тепърва ще се изяснява тази на разбилия се изтребител от кои е била.

Последните думи на майор Терзиев, записани в командния пункт, са "Поразих целта". Командирът на базата в Граф Игнатиево казал на министъра, че гласът му е бил спокоен и уверен.

Министърът отново потвърди, че мишената е падала много по-бързо, било възможно пламъкът да е прогорил парашута, но още няма установени с категоричност факти.

Панайотов опита да обясни защо задачата не е била прекратена на мига, в който е станало ясно, че мишената пада много бързо. "Спазени са изискванията за отдалеченост от брега и пускане от 7000 м на мишената. Между 4 и 7 хил. метра се извършва стрелбата и тук е въпросът защо тя не е прекратена, щом мишената е паднала под тази височина", заяви обаче той. 

"И пилотът може да вземе решение за прекратяване на мисията, и този, който го командва от земята", коментира още Панайотов. По думите му на 1200 м височина изтребителят изчезва от радарите, летял е с 950 км/ч. На министъра докладвали, че тази височина не е била критично ниска.

"Пределната за учението е била 2000 м, но 1200 е височина, от която пилотът може да се измъкне, да вземе решение. Става обаче въпрос за нощ, непрогледно е, не сме сигурни, че майор Терзиев, изпълнявайки задачата, е имал време да проследи къде в момента се намира над земята. И тук идва ролята на тези, които го командват, да му кажат", каза той, като с тези думи военният министър намекна за грешка на командването. 

Панайотов отрече категорично да внушава хипотезата за пилотска грешка, но не отговори директно на въпрос тогава за грешка на командването ли става въпрос. "Боравя с данните на военна полиция, те не търсят и установяват вина", обясни министърът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Няма

Няма

03.07.2021 | 07:18

май , няма юни !? Чакаме от разследващите , истината да излезне наяве ! И всеки да си получи наказанието !

Отговори
1 0
Тошко

Тошко

29.06.2021 | 17:00

Главно командващия въоръжените сили защо се крие и дума не обелва за случая! Не отговори и на исканията на съпругата на загиналия пилот! Ще си подаде ли оставката или поне да се откаже от кандидатурата си за втори мандат?

Отговори
13 2
оня

оня

26.06.2021 | 20:00

Вие крадливи и некадърни поми.ри защо не пуснахте записите от контрол на полетите ??????

Отговори
20 1
Май  че...

Май че...

26.06.2021 | 15:38

Нещо с недомлъвки си служим и с полвин уста.

Отговори
23 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?